Újabb sztrájkok béníthatják meg Németországot

Újabb sztrájkok béníthatják meg Németországot

Ezúttal a köztisztviselők fenyegetőznek azzal, hogy kiterjesztik a figyelmeztető sztrájkokat, ha a munkáltató nem hajlandó teljesíteni a követeléseiket. Németországban minden hétre jut egy sztrájk.

GAZDASÁG 2023. FEBRUÁR 21. 06:24

Nem sokkal a közalkalmazotti bérkonfliktus tárgyalásának következő fordulója előtt a figyelmeztető sztrájkok jelentős kiterjesztését is kilátásba helyezte a Német Köztisztviselők Egyesülete (DBB). A vita a béremelésről a munkavállalók és a munkáltatók között már hetek óta tart és a helyzet egyre csak elmérgesedni látszik.

A közalkalmazotti szövetség 10,5 százalékkal, de legalább 500 euróval magasabb bért követel a mintegy 2,5 millió szövetségi és önkormányzati alkalmazott számára és a kollektív szerződések időtartamát is meghosszabbítanák. A munkaadói szövetségek azonban irreálisnak tartják a köztisztviselők követeléseit és arra hivatkoznak, hogy gazdaságilag lehetetlen helyzetet teremtene.

A tárgyalások első fordulója januárban eredménytelenül zárult, ami figyelmeztető sztrájkhullámhoz vezetett.

Ulrich Silberbach, a közalkalmazotti szövetség vezetője szerint a tartományi és a szövetségi szintű politikusok is komoly szerepet játszottak abban, hogy idáig fajult a helyzet. Úgy véli, hogy a felelősségüket nem szabad a szőnyeg alá söpörni.

„Ha a munkaadók továbbra is csak köntörfalaznak, a figyelmeztető sztrájkot elkerülhetetlenül meg kell hosszabbítani”

– jelentette ki Silberbach a Bild am Sonntag című lapnak.

Az Önkormányzati Munkaadók Szövetségének (VKA) elnöke, Karin Welge ezzel szemben azt nyilatkozta, hogy

a VKA még mindig úgy gondolja, hogy értelmes párbeszéddel eredményesen zárulnak a bértárgyalások, de a DBB követelései gazdaságilag nem életképesek. „Ha az igények teljesülnének, az meghaladná az önkormányzatok kapacitását”

– mondta a VKA vezetője.A magasabb fizetések körüli vitát összesen három kollektív tárgyalási körben kívánják rendezni. A bértárgyalások második fordulóját február 22-én és 23-án tartják majd Potsdamban.

Németország az utóbbi hónapokban – a migráció és a háborúpárti retorika mellett – a sztrájkoktól volt hangos. Szinte minden hétre jutott egy figyelmeztető munkabeszüntetés, mert az emberek elégedetlenek azzal, hogy az infláció következtében a reálbérek meredeket csökkentek. Nem csak a közszférában dolgozók szerveztek figyelmeztető sztrájkokat. Nemrég többször is megbénult Németország légiközlekedése, miután a földi kiszolgálók, a pilóták, végül a légiutas-kísérők is munkabeszüntetéssel hívták fel a figyelmet a bérproblémákra.

Legutóbb múlthéten tartottak munkabeszüntetést a légiközlekedésben, akkor az összes nagy repülőtéren megbénult a forgalom.

Előtte pedig január végén okozott káoszt a közlekedésben a sztrájk, a berlini reptéren mintegy hatezer dolgozó nem vette fel a munkát, ami több tízezer utas aznapi terveit borított fel.

A közelmúltban a postások is több napon keresztül sztrájkoltak, mert a munkáltató a több mint nyolcmilliárdos nyereség ellenére egyáltalán nem volt hajlandó kompenzálni a reálbércsökkenést. Akkor mintegy 15 000 munkavállaló vett részt a sztrájkban.

A Deutsche Post 82 postaközpontot, 38 csomagközpontot és két nemzetközi postaközpontot üzemeltet Németországban, így a többnapos sztrájk miatt az sem volt ritka, hogy 1-2 hetet csúszott a csomagok és leveleket feladása és kézbesítése.

GAZDASÁG

Címkék:

germany, money, strike