Káosz Németországban, napok óta sztrájkolnak a postások

Káosz Németországban, napok óta sztrájkolnak a postások

A munkáltató a több mint nyolcmilliárdos nyereség ellenére egyáltalán nem hajlandó kompenzálni a reálbércsökkenést, ezért a német postai dolgozók többnapos sztrájkba kezdtek.

GAZDASÁG 2023. JANUÁR 21. 12:09

Csütörtök este óta Németország-szerte több ezer dolgozó sztrájkol a levél- és csomagközpontokban. A Ver.di általános szakszervezet az eredetileg kétnapos sztrájk kiterjesztését célzóan szombatra újabb munkabeszüntetésre szólította fel az elégedetlen dolgozókat. A Deutsche Postnál így a hétvége első napján is folytatódnak a figyelmeztető sztrájkok, ezúttal a kézbesítők is csatlakoztak a megmozduláshoz.

A szakszervezet szerint csütörtökön és pénteken mintegy 15 000 munkavállaló vett részt a sztrájkban. A posta szóvivője szerint ugyanakkor több mint 16 000 sztrájkolót tartanak nyilván, szombaton pedig nyilvánvalóan ennél is többen nem vették fel a munkát.

A munkáltatók a tárgyalások második fordulójában világossá tették, hogy nem hajlandók kompenzálni a reálbércsökkenést és nem engedélyezik a követelt 15 százalékos béremelést. A dolgozók ezt egyértelműen provokációként vették, amelyre határozott és világos választ adtak – legalábbis így gondolja a szakszervezet vezetősége.

A Deutsche Post 82 postaközpontot, 38 csomagközpontot és két nemzetközi postaközpontot üzemeltet Németországban. Az összes csomagközpont és szinte az összes postai központot érinti a sztrájk. A posta szerint attól függően, hogy a helyszíneken mikor ér véget a sztrájk, lehetséges, hogy a leveleket és csomagokat csak jövő hét második felében lehet egyáltalán kézbesíteni, hiszen a munkabeszüntetés miatt több millió csomag és levél feltorlódik.

A munkabeszüntetés nem is jöhetett volna rosszabbkor a Deutsche Post számára, hiszen a szolgáltatóval szemben már így is hónapok óta egyre csak nő az elégedetlenség, a levelek és csomagok ugyanis jókora késéssel érkeznek meg a beígért időhöz képest. Az egész rendszer akadozott az elmúlt időszakban, mert a koronavírus-járvány alatt rengeteg lejáró szerződést nem újítottak meg és sok munkavállalót küldtek el, akiket azóta sem sikerült pótolni a járvány lecsengését követő fellendülés alatt.

A postai dolgozók túlnyomó többsége most havi bruttó 2108-3090 eurós alapfizetést kap a Ver.di szerint, ami a jelenlegi megélhetési költségekkel szemben szinte nevetséges – vélekedik a szakszervezet. A kisebb képviselet, a DPVKOM is azzal érvel, hogy a Deutsche Post csak akkor lesz képes megoldani a létszámhiányt, ha magasabb béreket fizet. Azt mondják ugyanis, hogy a szállítási ágazatban a kezdő fizetések túl alacsonyak, így nem csoda, hogy senki nem akar ott dolgozni. A szakszervezetek rámutatnak arra is, hogy a vállalat nemrégiben 8,4 milliárd eurós működési nyereséget prognosztizált 2022-re – többet, mint valaha, így reális és megvalósítható lenne a 15 százalékos béremelés.

A kollektív tárgyalások február 8-án és 9-én folytatódnak, a Deutsche Post bejelentette, hogy ekkor fog újabb ajánlatot tenni. Arra azonban szinte semmi esély nincs, hogy a munkavállalók megkapják a követelt emelést, ezért a Ver.di újabb munkabeszüntetéseket helyezett kilátásba. Emiatt az is könnyen előfordulhat, hogy még hetekig káosz uralja majd a csomag-és levélszállítást Németországban.

GAZDASÁG

Címkék:

germany, post, strike