Zord körülmények várják a híveket a templomokban

Zord körülmények várják a híveket a templomokban

Nincs kültéri világítás, a beltéri fényeket csökkenteni kell és a helyiségek hőmérséklete legfeljebb tizenkét fok lehet. Egyes egyházközségekben gördülő rendszert használnak, így a templomokat felváltva fűtik, mindig csak egyet.

GAZDASÁG 2022. NOVEMBER 21. 09:33

Németországban a szokásosnál is melegebben fel kell öltöznie a híveknek a szentmiséken. A fűtési időszak kezdete óta alig van olyan templom, ahol fűthetnek. A Speyeri egyházmegye már augusztusban kiadott egy intézkedési ajánlást, amelyben arra ösztönözte az egyes plébániákat, hogy gondolkodjanak el az energiatakarékossági koncepciókról. Többek között azt ajánlotta, hogy a templomokat ne világítsák meg kívülről, és egyházközségenként csak egy templomot fűtsenek, azt is legfeljebb 12 fokos hőmérsékletre. Az összes többi templomot csak annyira, hogy ne keletkezzen fagykár, ezekben az épületekben az irányelv 6 fok.

Hasonló intézkedési javaslat érkezett a Trieri egyházmegyétől is. Ott legfeljebb két templomot fűthetnek.

Egyes egyházközségekben pedig gördülő rendszert használnak, így a templomokat felváltva fűtik, mindig csak egyet. Más egyházközségek a miséket a plébániára vagy a sekrestyébe költöztették, mert az ottani fűtés kevesebb energiába kerül.

A Speyeri egyházmegyében van olyan plébániai tanács, amely hét templom szolgálatait egyesítette egyetlen templomba, hogy ezzel is csökkentsék a költségeket.

Ami azonban szükségből született, az sok egyházközségben már régóta esedékes volt. Az egyházi adóból származó bevételek évek óta csökkennek. Az egyházmegyék az ukrajnai háború és az energiahiány nélkül is kemény megszorító intézkedéseket vetettek ki magukra.

De nem csak a templomokat érinti az energiaválság. Ahogy arról a V4NA korábban beszámolt, rengeteg önkormányzat döntött drasztikus intézkedések bevezetéséről. Néhány önkormányzat már októberben bejelentette, hogy kikapcsolja a reflektorokat a sportpályákon, hogy energiát takarítsanak meg. Emiatt azonban a komplett sportvilág megbénulhat, a gyermekeknek, fiataloknak és felnőtteknek szóló edzéseket ugyanis el kell halasztani, mivel azok délután zajlanak, világítás hiányában pedig sötétben kellene sportolni. Ha azonban nincs edzés, akkor a versenyeket sem rendezik meg, ezért – csak úgy, mint a koronavírus-járvány alatt – a hétvégi sportesemények elmaradhatnak.

Az Északkelet-Német Labdarúgó-szövetség (NOFV) egyik bajnokságában egyébként már több mérkőzést is elhalasztottak október óta, mert nem akarták felkapcsolni a reflektorokat. A labdarúgáson kívül más sportágakban is érződik a krízis, a fedett uszodák vízhőmérsékletét például már két fokkal csökkenteni kellett, így az úszásoktatásokat és a vizes sportesemények nagy részét el kell törölni.

A könyvtáraknak is energiát kell megtakarítaniuk, így várhatóan a könyvtárak számára kijelölnek majd olyan napokat, amelyeken nem nyitnak ki, mert sem fűtés, sem világítás nem lesz. Több egyetemi könyvtár egyébként már döntött arról, hogy korlátozza a nyitvatartást, és hétvégén zárva maradnak. A diákok így hasonlóan nehéz helyzetben kénytelenek teljesíteni a tanulmányi követelményeket, mint a koronavírus-járvány idején.

GAZDASÁG

Címkék:

church, energy crisis, germany, inflation