Andrej Babiš: Szerbia kész 100 000 adag Pfizer-vakcinát felajánlani Csehországnak

Andrej Babiš: Szerbia kész 100 000 adag Pfizer-vakcinát felajánlani Csehországnak

Erről a cseh kormányfő számolt be Twitter-oldalán. Andrej Babiš szerint a nagylelkű adomány lehetőséget teremt arra, hogy még jobban felgyorsíthassák az országban az oltások ütemét.

HOT 2021. MÁJUS 19. 17:03

Miután kedden Milos Zeman cseh államfővel, és a cseh parlamenti kamarák elnökeivel folytatott megbeszélést, szerdán Andrej Babiš cseh miniszterelnökkel is találkozott Alexander Vučić, szerb elnök.

A szerb államfő két napos csehországi látogatása során a két ország kapcsolatairól, gazdasági együttműködéséről, a koronavírus járványról, valamint az oltásokról egyeztetett prágai kollégáival.

Andrej Babiš a Vučić-csal való találkozása után Twitter-üzenetben jelentette be, hogy Szerbia kész 100 000 adag Pfizer-vakcinát felajánlani Csehországnak.

„A szerb elnök hihetetlen ajándékot ajánlott fel nekünk a közös találkozónkon. Az a 100 000 Pfizer / BioNTech oltás, amelyet Szerbia kész rendelkezésünkre bocsátani, lehetővé teszi számunkra, hogy még jobban felgyorsítsuk az oltást. Nagyon értékelem az ajánlatot. Megérintett. Nagyon szépen köszönjük.”, fogalmazott Andrej Babiš posztjában.

Csehországban eddig összesen 4,1 millió oltóanyagot adtak be az embereknek. Mindkét adagot több mint 1,1 millió személy kapta meg. 

A járvány egyébként visszaszorulóban van a V4-es országban, az utóbbi hét nap százezer lakosra vetített esetszáma 63-ra csökkent.  A cseh kormány ehhez a mutatóhoz köti a különböző enyhítéseket. Korábban kijelentették, hogy a korlátozások fokozatos feloldását akkor kezdik meg, hogyha a mutató 100 alá mérséklődik.

A járványhelyzet javulása miatt az országban két hete a fodrászatok és a testápolással kapcsolatos szolgáltatások, egy hete pedig az üzletek nyithattak ki. Emellett az általános iskolások is visszatértek a tantermekbe. A vendéglők kültéri teraszai hétfő óta vannak nyitva. A stadionokba az óvintézkedések betartása mellett korlátozott számban visszatértek a nézők és rövidesen nyithatnak a szállodák, a színházak és a mozik is.

HOT

Címkék:

aleksandar vucic, andrej babis, covid-19, pfizer, serbia, v4, vaccines