3000 eurós havi bért kínálnak, mégsem akarnak dolgozni a vendéglátásban

3000 eurós havi bért kínálnak, mégsem akarnak dolgozni a vendéglátásban

Nagy bajban vannak a vendéglátósok az Adriai-tenger partján. Hamarosan itt a nyár, de egyelőre az óriási munkaerőhiány miatt már az is kérdésessé vált, hogy egyáltalán ki tudják-e nyitni a bárokat, éttermeket. Szakácsból, pincérből és kereskedőből is hiány van a térség országaiban.

GAZDASÁG NAGYVILÁG 2023. MÁRCIUS 30. 06:37

Indiából hoznak szezonmunkásokat

Soha nem volt még ekkora kereslet a szezonmunkások iránt az Adria partján, mint most. Csak Horvátországban 60 ezer ember hiányzik. Ezt bizonyítja a rekordszámú álláshirdetés is. A munkáltatók kénytelenek mélyebben a zsebükbe nyúlni, ha valóban be szeretnék tölteni az állásokat. Egyes szakmák képviselői havonta akár 3000-3500 eurót is megkereshetnek a nyáron. A szakácsok bére lehet ekkora, de a pincérek fizetése is elérheti az 1500 eurót.

A munkaerőhiányt külföldiekkel próbálják megoldani a helyi vállalkozók. A legtöbben Indiából, valamint a volt jugoszláv tagköztársaságokból érkeznek. Őket kereskedőként, pincérként, szakácsként vagy szobalányként alkalmaznák. Szükség is van rájuk, hiszen a koronavírus-járvány után az idén nyáron már korlátozások nélkül éled újra a turizmus.

Kiürült a balkáni munkaerőpiac

A korábbi időszakban előszeretettel foglalkoztattak a régió országaiból munkavállalókat a horvátok. Ezen alkalmazottak nagy előnye volt, hogy ismerték a nyelvet, a kultúrát, a szokásokat és a hagyományokat. Emiatt könnyen be tudtak illeszkedni a szerbek, a macedónok és a bosnyákok is. Idén azonban kénytelenek többet fizetni, ha versenyben akarnak maradni más országokkal – emiatt az árak is emelkednek majd.

Hasonló a helyzet a montenegrói tengerparton, így a szolgáltatások ára legalább 30 százalékkal emelkedik 2023-ban – állítja a Dan napilapnak Ilija Armenko, aki a vendéglátásban dolgozik.

Montenegró nem tudja felvenni a versenyt sem a görög, sem a horvát idegenforgalommal

Montenegróban most az a helyzet, hogy meg sem tudják nyitni a bárokat – tette hozzá Ilija Armenko. A helyzeten már az sem javít, hogy náluk is magasabb a fizetések, mert nem tudnak versenyezni a horvátországi bérekkel. Így a horvátok problémája a monetenegróiakon csapódik le.

„Itt a főszakácsok fizetése 2000 euróig, Horvátországban pedig 3500 euróig terjed, ezért a legtöbben oda mennek, mert ott sokkal jobbak a körülmények. Nálunk akár 30-40 százalékkal magasabbak a fizetések, mint korábban, de a munkaerő mégis odamegy, ahol jobb feltételeket biztosítanak neki. Jobb szezont jósolnak nekünk, de kérdés, hogy így lesz-e ebből valami” – szögezte le Armenko.

Példaként említette, hogy míg Petrovacon 33 euróba kerül egy haltál, addig a horvátországi Dubrovnikban ugyanaz 120 euró.

Ahogy arról a V4NA korábban beszámolt, a nyugati turisták aránya hagyományosan alacsony Montenegróban. A 2019-es adatok szerint az összes látogató mintegy 35 százalékát tették ki. De a keleti és nyugat-balkáni vendégek száma is egyre kevesebb.

GAZDASÁG NAGYVILÁG

Címkék:

balkan, balkan countries, beach, croatia, montenegro, restaurant, sea, workers