Válságban a turizmus – több száz szállodát árulnak

Válságban a turizmus – több száz szállodát árulnak

Százával árulják a hoteleket, az apartmanházakat és a panziókat Montenegróban. Ezek jelentős része a tengerparton található, az áruk pedig pár százezer eurótól a milliós összegekig terjed. Az országban már régóta a turizmus jelenti az egyik legfőbb bevételi forrást, így az egyre súlyosbodó válságnak súlyos következményei lehetnek. Szakértők szerint évtizedek óta hibás ágazati politikát folytat az állam.

GAZDASÁG NAGYVILÁG 2023. MÁRCIUS 24. 08:29

Hatalmas a választék

Jelenleg nagyjából 500 eladó szálloda található az Adria-parti országban, túlnyomó részük a tengermelléken. Az ingatlaneladással foglalkozó irodák kínálatát vizsgálva láthatjuk, főleg kisebb kapacitású, 6-8-10-12 szobás hotelekről van szó. Egy ilyen kisebb szálloda már néhány százezer euróért megvásárolható.

Néhány konkrét példa: hatszobás, 2009-ben épített szálloda Herceg Noviban, 200 méterre a tengertől, 399 ezer euró; 12 szobás apartmanház Barban, 800 méterre a parttól, 470 ezer. De luxusszállodát is találni szép számban: 11 szobás hotel wellness-részleggel, panorámamedencével a festői Kotori-öbölben, négymillió euró.

kép: Screenshot

Páratlan természet, fogyatkozó turisták

A 2006 óta független Montenegró mintegy 300 kilométer hosszú tengerparttal rendelkezik, melyet többnyire magas hegyek határolnak és tesznek festőivé. A strandok hossza 73 kilométer. A fjordszerű Kotori-öböl, a pezsgő éjszakai életéről híres Budva, vagy a homokos partjai miatt közkedvelt Ulcinj mellett számos település várja a turistákat.

Az idegenforgalom azonban mégis évről évre veszít az erejéből. Tavaly például ötödével kevesebb ember nyaralt a legközkedveltebb, budvai régióban.

Kép: Realitica.com

A nyugati turisták aránya hagyományosan alacsony: a 2019-es adatok szerint az összes látogató mintegy 35 százalékát tették ki. De a keleti és nyugat-balkáni vendégek száma is egyre alacsonyabb. Montenegró korábban a szerbek körében volt népszerű, a 90-es években gyakorlatilag az egyetlen opciót jelentette nekik a tengerparti nyaralásra.

Az elmúlt években azonban sokat változott a szerbek szokása, azáltal, hogy könnyebben utazhatnak, a többség Görögországba pártolt át, de sokan nyaralnak Horvátországban, és az egzotikus, repülős utak is egyre népszerűbbek.

Montenegró eközben nem tudta felvenni a versenyt sem a görög, sem a horvát idegenforgalommal. Bár árai kedvezőbbek, és természeti adottságai is páratlanok, a nyugati turisták továbbra is idegenkednek a nehezen megközelíthető, gazdaságilag elmaradottabb, ismeretlen államtól.

Szakember: változtatni kell az ország idegenforgalmi politikáján

A budvai Idegenforgalmi Kar dékánja szerint az is gond, hogy a montenegrói idegenforgalmi kapacitások többsége nem hotel, hanem magánszállás, melyek minősége gyakran igen alacsony. A szállodák a teljes kapacitás mindössze 10 százalékát teszik ki – magyarázta Rade Ratkovic, aki szerint ez az ágazat értékvesztéséhez vezet. Összehasonlításként elmondta: Görögországban és Spanyolországban is magasabb hotelek aránya.

Kép: Realitica.com

„Montenegróban egy teljesen téves idegenforgalmi és urbanisztikai politika a jellemző” – nyomatékosította a szakember, aki szerint az, hogy az elmúlt évtizedekben jórészt apartmanok és turisztikai célra kialakított lakások épültek, teljesen rossz irányba vitte el az ágazatot.

Ratkovic szerint legfőbb ideje már eldönteni, ki a célközönség, a szállásadókat pedig hálózatba kell szervezni.

„Az egyéni vállalkozók nem tudnak kimenni a piacra, és szinte senki sem ösztönzi hazánk turisztikai kapacitásainak hálózatba szervezését” – fogalmazott Rade Ratkovic az investitor.me oldalon olvasható cikkben.

Hirdetésből sok van, érdeklődőből kevés, így félő, hogy a meghirdetett szállodák hosszú időn át új tulajdonos nélkül maradnak – mondja a budvai Idegenforgalmi Kar dékánja.

„Gazdaságunk válságban van, nincs világos stratégiánk, és amíg ez nem lesz prioritás, addig nem lesz előrelépés sem. Rosszul kezeljük a helyzetet. Hiába van minőségi kínálat egyes szállodáinkban, ha nem nyitunk az erősebb, nyugati piacok felé”

– nyilatkozta a szakember.

GAZDASÁG NAGYVILÁG

Címkék:

hotel, montenegro, sea, summer, turism