A baloldali képviselők visszaadják mandátumukat, előrehozott választások lesznek ősszel

A baloldali képviselők visszaadják mandátumukat, előrehozott választások lesznek ősszel

Bulgáriában előrehozott választások lesznek ősszel, miután a szocialisták nem tudtak többséget biztosítani a parlamentben. A baloldali párt Kiril Petkov miniszterelnök bukása óta már harmadszor próbált kormánytöbbséget összehozni, de eddig egyszer sem sikerült. Petkov leváltásához részben a macedón-bolgár vita vezetett.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. JÚLIUS 28. 13:33

Átmeneti kormány vezetheti Bulgáriát a válságos időkben

A bolgár szocialisták már harmadik alkalommal próbáltak új kormányt alakítani, de úgy látszik, ez a jelenlegi parlamenti összetételben nem fog menni nekik. Még a múlt hónapban bukott meg Kiril Petkov kormánya a balkáni országban, azóta tart a kormányválság Szófiában. A Petkov vezette kabinet ellen akkor bizalmatlansági indítványt nyújtottak be, amely a miniszterelnök pozíciójába került. Rumen Radev államfőnek most egy átmeneti kormányt kell kineveznie, amely az előrehozott választásokig, azaz ez év októberéig vezeti az országot.

kép: Facebook

A Bolgár Szocialista Párt parlamenti képviselője bejelentette, hogy csütörtökön visszaadják a mandátumaikat. Georgi Svilenski közölte: ezzel végérvényesen eldőlt, a mostani parlamenti összetételben nem tudnak új többséget kialakítani.

„Egyértelművé vált, hogy nincs meg a többség a korrupció elleni küzdelemhez” – így reagált a helyzetre a baloldali politikus.

A kisebbik párt buktatott kormányt

A szocialisták a helyzet megoldása érdekében egy hat hónapos programot javasoltak a koalíciós partnereiknek, amellyel a – szerintük – mindent átszövő korrupció ellen küzdöttek volna, s amely segítséget adhatott volna a válság és az áremelkedések miatt gondba jutott vállalkozóknak. Ehhez azonban nem kaptak támogatást a volt szövetségeseiktől, az ITN-től. A Van Ilyen Nép (ITN) elnevezésű mozgalom elutasította, hogy erről a javaslatról szavazzanak a parlamentben, ezzel biztossá vált, hogy a hatalmi koalíció elvesztette a többségét Szófiában.

kép: Pixabay

Bulgáriában a kormányválság akkor kezdődött, amikor az ITN azzal vádolta meg az előző kormányfőt, hogy csődbe vezeti az országot, s hogy Kiril Petkov titkos alkut kötött a nyugati diplomatákkal arra vonatkozóan, hogy Szófia eláll az észak-macedónok uniós csatlakozási tárgyalások megkezdését gátló vétótól. A bolgár parlament ilyen előzmények után június 22-én vonta meg a bizalmat Petkovtól.

kép: Facebook

Bulgária egyébként már évek óta ellenezte a volt jugoszláv tagköztársaság közeledését az EU-hoz, a Petkov-kormány bukását követően viszont most engedett az uniós állam. A bolgár parlament a támogatásért cserébe egyértelmű garanciákat várt el Szkopjétől, amellyel annak biztosítani kell az ott élő bolgárok jogait, sőt, azt is vállalta, hogy ezt belefoglalják a macedón alkotmányba is. Ezt nem lesz könnyű teljesíteni a szkopjei kormánynak, mert az ellenzéki pártok nem támogatják a javaslatot, így nincs meg a kétharmados többség az alkotmány megváltoztatásához.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

bulgaria, macedonia, sofia