A baloldali pártban azért harcolnak, hogy a kiskorúak maguk dönthessenek a nemükről

A baloldali pártban azért harcolnak, hogy a kiskorúak maguk dönthessenek a nemükről

A szociáldemokraták azt szeretnék, hogy már a 7 éves gyermekek is nyilatkozhassanak nevük és nemük megváltoztatásáról. Úgy vélik, hogy a gyerekek túlságosan is a szülőkre vannak utalva ebben a kérdésben.

NAGYVILÁG 2022. SZEPTEMBER 20. 13:11

Az SPD „queer” munkacsoportja Berlin Tempelhof-Schöneberg kerületében felhívást intézett a szövetségi párthoz, hogy támogassa az önrendelkezési törvény kiterjesztését. A szociáldemokraták erre vonatkozó indítványa szerint a kiskorúak a szüleik beleegyezése nélkül is dönthetnének a nemükről.

Június végén a szövetségi kormány beleegyezett abba, hogy eltörli a transzszexuális törvényt, és helyébe egy „modern önrendelkezési törvényt” léptet. A transzszexuálisok így könnyebben megváltoztathatják keresztnevüket és nemük megjelölését a személyazonosító okmányokban. Az anyakönyvi hivatal előtt történő nyilatkozat már elegendő a rendelet alkalmazásához. Korábban szakértői véleményre is szükség volt ehhez, ma azonban már nincs ilyen követelmény.

Ez azonban nem elég a baloldali párt munkacsoportjának, azt szeretnék, hogy már a 7 éves gyermekek is nyilatkozhassanak nevük és nemük megváltoztatásáról. Úgy vélik, hogy a gyerekek túlságosan is a szülőkre vannak utalva ebben a kérdésben. Szerintük

„ez működhet a liberális beállítottságú családokban, de tudjuk, hogy ez messze nem minden háztartásban van így. Nem fogadhatjuk el ezt így, ahogy van. A kiskorúaknak is biztosítani kell az önrendelkezési jogot. Senkit sem szabad arra kényszeríteni, hogy olyan nemben éljen, amelyhez érzése szerint nem tartozik”.

A csoport ezen felül azt is követeli, hogy a koalíciós megállapodásban foglaltaknak megfelelően a nemváltoztatási kezelések költségeit teljes mértékben a kötelező egészségbiztosítás fedezze, amely vonatkozik az esetlegesen kért szakértői véleményekre is. A szövetségi egészségügyi minisztériumnak pedig haladéktalanul koncepciót kell előterjesztenie annak biztosítására, hogy a transznemű emberek jogosultak legyenek a költségtérítésekre – írják. A javaslatok között szerepel az is, hogy a transznemű emberek korlátozások nélkül résztvehessenek a sporteseményeken, és maguk dönthessék el, hogy férfi vagy női csapatban szeretnének sportolni.

Nemrég komoly botránysorozatot okozott a világban, hogy férfiak egyre több helyen kapnak játékjogot a női sportbajnokságokban. A Német Labdarúgó-szövetség (DFB) annyira felbuzdult a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) javaslatán, hogy úgy döntött, hogy idén már férfinak született sportolók is játszhatnak a női ligákban. A szabály az amatőr és az ifjúsági szektorra, valamint a futsalra vonatkozik.

A szövetség közleménye szerint a sportolóknak joguk van ahhoz, hogy maguk döntsék el, hogy férfiak vagy nők között akarnak játszani, és hogy a jelenlegi csapatnál vagy más együttesnél szeretnének játszani. A DFB ezzel az intézkedéssel szeretné megteremteni a sokszínűséget és elfogadást, továbbá fel akarja számolni a nemi megkülönböztetést. A szövetség szerint ugyanis diszkriminációnak minősül, ha egy férfit nem engednek a nők között játszani, vagy egy nőt a férfiak között. Thomas Hitzlsperger, a DFB sokszínűségért felelős nagykövete szerint

“a labdarúgás a sokszínűséget képviseli, és a DFB is elkötelezett e mellett. A szabályok megváltoztatásával további fontos feltételeket teremtünk ahhoz, hogy a legkülönbözőbb nemi identitású játékosok is játszhassanak.”

– tette hozzá a korábbi német válogatott klasszis, aki néhány éve vallotta be a homoszexualitását. Ronny Zimmermann, a DFB amatőr ligákért felelős alelnöke szerint hosszútávon nem kell aggódni amiatt, hogy a férfinak született, erősebb fizikummal rendelkező sportolók előnyt jelentenek a gyengébb női játékosokkal szemben, mert mindkét csapatból 11-11 ember van a pályán, így a testi erő nem az elsődleges tényező.

A német szövetségi kormány rendkívül lelkes a DFB döntése kapcsán. Sven Lehmann, a kormány queer-biztosa szerint “az új szabályozással a labdarúgás bizonyíthatja példamutató szerepét. Minden embernek képesnek kell lennie arra, hogy megkülönböztetés nélkül focizhasson.”

A DFB röviddel azután jelentette be a formabontó újítását, hogy a FIFA fontolóra vette, hogy a férfinak született, de magát nőnek valló sportolók is játszhassanak a női ligákban.

NAGYVILÁG

Címkék:

germany, queer, spd