A horvátok nemet mondanának a katonai segítségnyújtásra

A horvátok nemet mondanának a katonai segítségnyújtásra

A horvát lakosság meggyőző többsége ellenzi, hogy az ország reszt vegyen az ukrán katonák uniós közös kiképzésében. Az erről szóló közvélemény-kutatás szerint az emberek 58 százaléka elutasítja ezt a fajta segítségnyújtást. A többség véleményét osztja az államfő is.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. DECEMBER 5. 14:19

Brüsszelben a horvát kormány segítséget ígért Ukrajnának, de az elnök és az ellenzék nagy része ellenzi azt, hogy Horvátországban képezzék ki az ukrán katonákat. Sőt már a parlament elé is került a kabinet azon javaslata, hogy Horvátország vegyen részt a European Union Military Assistance Mission in support of Ukraine, azaz az Európai Unió Ukrajnát támogató katonai segítségnyújtási missziójában.

kép: Facebook

De, hogy mit gondolnak az állampolgárok erről, azt a Promocija Plus ügynökség által készített felmérés világosan megmutatja. Az eredmények egyértelműek – a lakosok csaknem 60 százaléka (58,2 százalék) ellenzi az ukrán katonák horvátországi kiképzését. A megkérdezettek kevesebb mint egyharmada (29,4 százalék) viszont többnyire vagy teljesen támogatna egy ilyen lépést.

A közös európai projektben való részvételt a várakozásoknak megfelelően a kormánypártok szavazói támogatják leginkább, de még ezen állampolgárok egyharmada is ellenzi azt. Az összes többi ellenzéki párt szavazói, mind a bal-, mind a jobboldalon inkább nemleges választ adnak erre a kérdésre.

A katonai misszió a kiképzés módját és helyét tekintve több elemet is tartalmaz. Ezek közül az emberek leginkább azzal értenek egyet, hogy egészségügyi és aknamentesítési szakembereket képezzenek Horvátországban. Ezt 30 százalék támogatja. A katonák kiképzésének elutasítása viszont egyértelmű.

A megkérdezettek közül minden ötödik helyesli azt, hogy horvát szakemberek képezzenek ki ukrán katonákat külföldön, s még ennél is kevesebben, mindössze 16 és fél százalék mondja azt, hogy igenis jöjjenek az ukrán katonák Horvátországba, s az ottaniak segítsenek nekik felkészülni az oroszok elleni harcokra.

Az Adria-parti országban a lakosság 10 százaléka véli úgy, hogy a horvát szakembereknek Ukrajnába kellene utazni, s ott dolgozni az ukrán katonák felkészítésében. A felmérésben résztvevők csaknem negyede (22,7 százalék) ugyanakkor nem válaszolt a kérdésekre. Ennek vagy az oka, hogy nem is akart véleményt mondani, vagy nem tudta, hogy hol és miként kellene az ukránok kiképzését megvalósítani – írja a Danas hírportál, amely a Promocija Plusnak az RTL részére készített kutatását szemlézte. A felmérés egyébként 1300 ember megkérdezésével készült november 30-a és december 3-a között.

kép: Facebook

Milanovic: a horvát katonáknak nem mások háborúit kell vívni

A kérdésről a végső döntést a parlament mondja majd ki. A képviselők december 15-én szavaznak arról, hogy Horvátország részt vegyen-e az uniós misszióban. Mint arról a V4NA már korábban is írt, a jóváhagyáshoz kétharmados többség kell, ez azonban egyáltalán nem biztos, hogy meglesz Zágrábban. Zoran Milanovic államfő és az ellenzék nem támogatja ezt a javaslatot. A parlament is megosztott a kérdésben, így kétséges, hogy meglesz-e a 101 képviselő szavazata a döntés elfogadásához.

A köztársasági elnök a témával kapcsolatban korábban azt mondta, Horvátország nem fog részt venni a kiképzésben, a horvát katonák nem az a feladta, hogy mások háborúit vívják.

„Ez a háború nem a mi udvarunkban zajlik. Ukrajna áll háborúban. Nem engedem meg, hogy egy maroknyi sarlatán, aki csak a saját érdekeikkel törődik, belerángassa Horvátországot bármi másba, mint ami szükséges”

– mondta Milanovic újságíróknak korábban Splitben.

kép: Twitter

Az Európai Tanács egyébként októberben határozott az Ukrajnát támogató katonai segítségnyújtási misszió (EUMAM Ukrajna) létrehozásáról. Az Európai Unió Hivatalos Lapján az olvasható, hogy az EUMAM Ukrajna stratégiai céljaként azt kell kitűzni, hogy hozzájáruljon az ukrán fegyveres erők katonai képességének növeléséhez a műveletek megalakítása és tényleges végrehajtása érdekében, hogy Ukrajna megvédhesse a nemzetközileg elismert határain belüli területi integritását, ténylegesen gyakorolhassa szuverenitását, és megvédhesse az ukrajnai polgári lakosságot. Arról, hogy Horvátország valóban részt vesz-e ebben a misszióban december közepén döntenek a zágrábi törvényhozásban.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

army, croatia, EUMAM, milanovic, ukraine