"A nem bináris kategória a sportversenyeken bevezet valamit, ami a sportban irreleváns"

A győztesnek idén már kilencezer dollár pénzjutalom is járt, ami többek szerint diszkriminatív a női sportolókkal szemben, ugyanis a különböző testfelépítés miatt a nőknek esélye sincs a győzelemre ebben a kategóriában.

NAGYVILÁG 2022. NOVEMBER 12. 09:19

A New York City Maratonon a biológiai férfiak már második éve uralják a nem bináris kategóriát, és idén fizikai sportelőnyüket pénzzel is jutalmazták, ami azt jelenti, hogy a versenyen induló férfiak és nők nem részesültek egyenlő díjazásban.

A NYC Marathon 2021-ben döntött először, hogy nem bináris kategóriát is indít, de nem ajánlott fel pénzdíjat a győzteseknek. Idén azonban a New York Road Runners nonprofit szervezet 9000 dollárt fizetett az első helyen célba érkező Jacob Caswellnek.

Válaszul Mara Yamauchi kétszeres olimpiai maratonfutó és Robert Johnson, a LetsRun.com társalapítója egy cikket jelentetett meg, amelyben azzal érveltek, hogy a nemi identitásnak nincs helye a sportban, és hogy a döntés, hogy a nem bináris kategória győztesének díjat fizettek ki, hiba volt, és a női sportolók hátrányos megkülönböztetésével ér fel.

„A nem bináris kategória bevezet valamit, ami a sportban irreleváns. Más meggyőződések, mint például a vallás vagy a politikai hovatartozás, ugyanolyan irrelevánsak, mint az a meggyőződés, hogy valaki nem bináris. A nem bináris kategória diszkriminálja a nőket, mert a férfiak gyorsabban futnak, mint a nők… Tehát a nem bináris kategóriába tartozó nők nem egyenlő feltételek mellett versenyeznek” – írták a cikkben.

A két sportoló a továbbiakban megkérdőjelezte, hogy mit jutalmaz a pénzdíj, mondván, hogy egyértelműen nem az atlétikai kiválóságot, tekintve, hogy a nem bináris kategória győztese a 147. helyen végzett volna, ha a férfiak kategóriájában versenyez.

A cikket megosztották a LetsRun.com-on, és sokan egyetértettek azzal, hogy a nemi identitásnak nincs helye a sportban, míg mások úgy vélték, hogy a befogadás fontosabb, mint a tisztesség. Johnson nyilatkozatot tett közzé a weboldal csevegőfórumában, amelyben megvédte a cikkben foglaltakat. Arra a kérdésre, hogy miért érdekli ez őt, Johnson azt válaszolta, hogy az „igazság számít, és az objektív tudományos tények tiszteletben tartására van szükség ahhoz, hogy a társadalom működjön.

NAGYVILÁG

Címkék:

lmbtq, new york, non-binary