A rendkívüli szárazság miatt megrepedtek a házak falai a főváros környéki régióban

A rendkívüli szárazság miatt megrepedtek a házak falai a főváros környéki régióban

A térség agyagos talaja a nagy hőségben megkeményedik, esőzések alkalmával pedig megduzzad, mindez pedig olyan talajmozgást idéz elő, amitől sorra repednek meg a térségben lévő házak falai. A minisztérium adatai szerint országszerte több mint tízmillió ház van veszélyben.

NAGYVILÁG 2022. SZEPTEMBER 13. 13:45

Franciaországot idén nyáron olyan rendkívüli mértékű szárazság sújtotta, amire még eddig nem volt példa és ez komoly veszteségeket okoz a mezőgazdaságban, illetve jelentősen visszavetett bizonyos turisztikai vállalkozásokat is. A csapadékhiány miatt veszélybe került az állattenyésztés és ennek következményeként a tejtermelés, illetve a sajtkészítés is komoly veszteségekkel kénytelen megbirkózni.

Most pedig újabb problémák jelentkeztek, ami miatt több háztulajdonosnak is fájhat a feje a főváros környéki Ile-de-France régió területén. A térség túlnyomó részén, 76,6 százalékán agyagos a talaj, ami a szárazság és a magas hőmérséklet miatt összezsugorodik, majd ha esik, megduzzad, ezáltal alakul ki a talaj nagymértékű tágulása és térfogat-összehúzódása. A jelenség különösen sok panaszt okozott az idei nyáron, ugyanis évtizedek óta nem volt olyan hőség és szárazság, mint az idén, ami miatt sok ház fala megrepedt a Párizs környéki régióban.

A három leginkább érintett, Párizshoz közeli megye Seine-et-Marne, Essonne és Yvelines, ahol elsősorban egyszintes családi házaknál jelentkezett a falrepedés. Ludovic Faytre, a fővárosi Institut Paris Région munkatársa a lapnak elmondta, hogy a fent említett természeti jelenség jelenti a második leggyakoribb kockázatot a párizsi régióban, az első helyen az árvíz áll.

Bár a főváros környéki régió a leginkább érintett terület Franciaországban, a szárazság miatti házfal repedés mégsem csak erre a környékre jellemző probléma, az ország nyugati részén lévő Saint-Gelais nevű település polgármestere, Gérard Bobineau még augusztusban arról beszélt a sajtónak, hogy a lakóházak negyedénél tapasztaltak repedezést. A városvezető továbbította a prefektus felé a megrongálódott lakóházakról készült dokumentumokat, ám az ügy nagyon lassan halad, van, aki már egy éve vár arra, hogy a hatóságok elismerjék, hogy az ingatlana természeti katasztrófa áldozata lett.

A probléma egyébként országos szintű, több mint tízmillió lakástulajdonos érintett. Ezt az információt 2021-ben a francia ökológiai minisztérium is megerősítette egy jelentésében.

NAGYVILÁG

Címkék:

cracked houses, drought, france, millions of houses concerned, serious problem