A szocialista polgármester sem városi rendőrséget, sem térfigyelő kamerákat nem akar

A szocialista polgármester sem városi rendőrséget, sem térfigyelő kamerákat nem akar

A francia nagyvárosban rendkívüli mértékben megszaporodtak a bűncselekmények, a baloldali városvezető ennek ellenére feleslegesnek tartja a városi rendőrség felállítását, csakúgy, mint a kamerás megfigyelő rendszert. Lyonban mindeközben belátta a zöldpárti polgármester, hogy kamerákra van szükség a no-go zóna élhetőbbé és biztonságosabbá tételéhez.

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. FEBRUÁR 19. 13:54

Több mint egy hete hiába keresnek egy 21 éves egyetemista lányt, a Franciaország nyugati részén lévő Brestben és környékén. A France Bleu nevű lap értesülései szerint egyelőre annyit lehet tudni, hogy a lányt január 29-én, vasárnap, kora reggel látták utoljára, a kikötőnél lévő Quai Tabarly-n található éjszakai szórakozóhelyről tartott hazafelé. A településen egyébként gombamód megszaporodtak a bűncselekmények.

Az esettel kapcsolatban az Ouest France nevű helyi lap interjút készített Brest szocialista polgármesterével, François Cuillandre-al, aki a lap kérdésére elárulta, hogy nem tartja szükségesnek a városi rendőrség létrehozását. Ezt azzal indokolta, hogy a bűncselekmények többsége éjszaka történik, gyakran túlzott alkoholfogyasztás miatt és ezekben az esetekben a városi rendőrség nem hatékony, ráadásul milliókba kerülne. Brest baloldali vezetése ezért inkább orvosi ügyelettel és detoxikálóval oldaná meg ezt a problémát.

A következő kérdés a kamerás megfigyelésre vonatkozott, a riporter kiemelte, hogy a tömegközlekedési eszközökön már fel lettek szerelve a kamerák, majd rákérdezett, hogy közterületen is kíván-e a polgármester kamerákat felszereltetni. A városvezető nemmel felelt, mert

véleménye szerint a közterületen létesített térfigyelő rendszer rendkívül költséges és egyáltalán nem hatékony a bűnesetek megelőzését illetően, François Cuillandre elmondása alapján meg lehet nézni a többi európai várost, ahol a térfigyelő kamerák nem akadályozzák meg a bűnözést.

Sokáig ellenezte a térfigyelő kamerák telepítését Lyon zöldpárti vezetője, Grégory Doucet is, annak ellenére, hogy a La Guillotière nevű városrészben odáig fajult a helyzet, hogy már napközben sem lehetett biztonságosan az utcán tartózkodni, tavaly nyáron fényes nappal a nyílt utcán kishíján meglincseltek három civil rendőrt, akik egy rablást próbáltak megakadályozni.

A megromlott közbiztonság miatt rendkívül feszült viszony alakult ki Gérald Darmanin belügyminiszter és Lyon polgármestere között, ám a városvezetés végül úgy döntött, hogy térfigyelő kamerákkal próbálja elejét venni a bűnözésnek a hírhedt no-go zónában.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

brest, cctv, crime, france, insecurity, lyon, missing student