A terrortámadások újbóli megjelenésétől tart a belügyminiszter

A terrortámadások újbóli megjelenésétől tart a belügyminiszter

Gérald Darmanin az amerikai útját arra használta fel, hogy a francia és az amerikai terrorizmusellenes ügynökségek közötti nagyobb hírszerzési információcserére szólítson fel.

NAGYVILÁG 2023. MÁJUS 21. 11:26

Nem túl jó ómen a világbajnokság és az olimpiai események előtt

Gérald Darmanin francia belügyminiszter nagyobb fokú hírszerzési információcserét kért az amerikai kormánytól, és figyelmeztetett az iszlám terrorfenyegetések újbóli megjelenésére Európában, mielőtt Franciaország a jövő évben globális sporteseményeknek ad otthont.

„Azért jöttünk, hogy emlékeztessük őket arra, hogy az európaiak és Franciaország számára az elsődleges veszélyt a szunnita iszlamista terrorizmus jelenti, és hogy a hírszerző szolgálatok terrorizmus elleni együttműködése elengedhetetlenül fontos”

– jelentette ki a francia tárcavezető az AFP-nek adott interjújában, majd hozzátette, hogy egy olyan időszakban, amikor az amerikaiaknak talán inkább nemzeti perspektívájuk van a kihívások – fehér felsőbbrendűség, ismételt lövöldözések, összeesküvések – tekintetében, nem szabad megfeledkezniük arról, ami számunkra az elsődleges veszélynek tűnik Európában: a terrorizmusról.

A francia belügyminiszter felidézte, hogy a közeljövőben két nagyobb nemzetközi sporteseménynek is Franciaország ad otthont. Még idén megrendezi a rögbi-világbajnokságot, jövő nyáron pedig az olimpiát.

Darmanin szerint ismét fennáll az „iszlamista terrorizmus” veszélye, amely újfent Franciaországot és európai szomszédait venné célba, és „endogén fenyegetésnek nevezte a hálózatok nélküli, de radikalizálódott emberek által jelentett veszélyt, akik néhány óra, néhány nap alatt akcióba lépnek.

Az elmúlt években több súlyos terrorcselekmény történt Franciaországban. Az eddigi legsúlyosabb 2015 novemberében volt, a támadók egy, a Bataclan nevű rendezvényközpontban tartott koncertet vették célba, 137 embert megölve és legalább 416 embert megsebesítve. Ezt követte egy tunéziai iszlamista terrorista, aki 2016 júliusában egy 19 tonnás teherautóval hajtott végig a déli Nizza városának sétányán; a Bastille-napot ünneplő tömegbe rohant, 86 embert megölve és 434-et megsebesítve.

A britek is újabb terrortámadásoktól félnek

De nem csak Gérald Darmanin hívta fel a figyelmet az európai terrorizmus esetleges újjáéledésére.

Suella Braverman brit belügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy az utóbbi időben nem tettek eleget az Egyesült Királyságban jelen lévő, jól koordinált iszlamista hálózat felszámolásáért, ami a politikai korrektségnek szmlájára írható.

“Van egy vakfolt a rendszerben. Ez pedig lehetővé tette, hogy bizonyos iszlamista csoportok a radarunkon kívülre kerülve működjenek. Ezért nem lehet helye a politikai korrektségnek a nemzetbiztonságunkban. Valójában szeretném teljesen száműzni a politikai korrektséget a rendszerből”

– mondta a belügyminiszter.

Azonban nem csak a Braveman, hanem a kormány szélsőségesség elleni programjának, a Preventnek a felülvizsgálata is megállapította, hogy az iszlamista radikalizálódás ellen nem sikerült hatékonyan fellépni, erről korábban a V4NA is beszámolt. A felülvizsgálat szerint az iszlám ideológiát félreértelmezik, félreértik vagy éppen figyelmen kívül hagyják a kormányzati tisztviselők, akik inkább a szélsőjobboldali fenyegetésekre összpontosítanak.

A belügyminiszter most azt is bejelentette, hogy a meglévő Prevent-stratégiát egy új, a dezinformáció elleni küzdelemre irányuló programmal egészítik ki, emellett létrehoznak egy független egységet is, amely a közösség tagjai számára lehetővé teszi, hogy jelentsék az aggályaikat, és biztosítja a problémák hatékony kezelését.

“A szélsőségesség nemcsak azért veszélyes, mert erőszakhoz vezethet. Önmagában is veszélyes, pláne, ha nem foglalkozunk vele átfogóan, nem szabad meglepődnünk, ha továbbra is fennmarad és növekszik, ami katasztrofális következményekkel jár közös normáinkra, értékeinkre, alapvető jogainkra és szabadságunkra nézve”, jelentette ki a belügyminiszter.

NAGYVILÁG

Címkék:

europe, france, islamic, terrorism