A víz ára is emelkedik Svédországban

Az ország fővárosában a megnövekedett költségek miatt a tervek szerint 25 százalékkal fog növekedni a víz ára.

NAGYVILÁG 2022. SZEPTEMBER 27. 06:01

A háztartások számára nélkülözhetetlen áram, gáz, távfűtés és az üzemanyag ára is rekord mértékben emelkedett az elmúlt időszakban, most pedig a szolgáltató Stockholmban a víz árának emelését jelentette be, hozzátéve, hogy további áremelkedések várhatóak Svédország-szerte.

A Stockholm Vatten och Avfall önkormányzati vállalat pénzügyi vezetője, Karolina Roos az áremelés kapcsán elmondta, hogy a költségek még egy vízszolgáltató vállalat esetében is emelkednek, így a lakosokat terhelő díjakat is növelni kell.

„Ez egy nagyobb családi ház esetén körülbelül 100 svéd korona (kb. 9,2 euró) plusz kiadást jelent havonta, egy lakás esetében pedig 50 koronával kell többet fizetni ugyanazért a szolgáltatásért. Emellett a szemétszállítás díja 22 koronával emelkedik egy családi ház esetén” – mondta Karolina Ross. Vagyis egy stockholmi családi ház esetében a vízszámla körülbelül 1200 koronával, azaz csaknem 110 euróval lesz drágább évente.

Erik Karlsson, a Svéd Vízügyi Szövetség tisztviselője megjegyezte, hogy az ország több víz- és csatornázási vállalatának is emelnie kell majd az árakat. „A villamos energia ára magas, és ez a vízművek működését is befolyásolja. Ez egy nagyon tőkeigényes iparág, amelynek beruházásokra van szüksége, és amikor a kamatlábak emelkednek, a vízszolgáltatók költségei is emelkednek. Sok cégnek van szüksége az áremelésre” – mondja.

Karlsson azt is megjegyezte, hogy ha egy vállalat most nem is emel árat, jövőre, ha az infláció folytatódik, kénytelen lesz sokkal radikálisabb áremelésbe kezdeni. Ennek oka, hogy a vizet önköltségi áron kell értékesíteni, azaz a cégek nem termelhetnek extra profitot a szolgáltatás nyújtása során.

Az emelést annak ellenére hajtották végre, hogy a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy azok a lakástulajdonosok, akik nem tudnak félretenni nagyjából ötvenezer svéd koronát (kb. 4600 eurót) pluszban a fűtési szezonra, arra számíthatnak, hogy a szolgáltató kikapcsolja az áramot az otthonaikban a tartozásaik miatt.

A legnagyobb problémát az atomerőművek idő előtti bezárása, a megbízhatatlan és nem megfelelő szélenergiába történő nagyszabású beruházások, a svéd villamosenergia-hálózat más országokkal való összekapcsolása és a rendkívül magas energiafogyasztású informatikai óriások Svédországba telepítése okozta, amelyek szinte ingyen kapják az áramot.

– hívja fel rá a figyelmet korábban a Samnytt hírportál.

Szakértők arra is figyelmeztettek, hogy a svédországi háztartások és vállalkozások áramellátása időnként megszűnhet, ami korábban csak a fejlődő országokban volt jellemző, ráadásul az elmúlt időszakban a villamosenergia-árak többször is olyan szintre emelkedtek, amit nem tudott kifizetni sok háztartás és vállalkozás.

A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy Svédországot más országok átgondolatlan energiapolitikai döntései is befolyásolják. Ez különösen igaz Németországra, ahol a kormány még Svédországnál is sikeresebben számolta fel az atomerőműveket.

Az a tény, hogy a svéd villamosenergia-piac most már össze van kapcsolva az európai villamosenergia-piaccal, azt jelenti, hogy Svédország egy esetleges európai áramhiány esetén nem tudná kielégíteni a saját igényeit, mivel a villamos energia a súlyosabb hiánnyal küzdő országokba jutna.

 

NAGYVILÁG

Címkék:

electricity, energy crisis, sweden, water