Drasztikusan megnőhetnek az áramárak Svédországban

Átszámítva mintegy ötezer euróval is több lehet idén a lakosok villanyszámlája az előrejelzések szerint az atomerőművek korai bezárása, a megújuló energiák instabilitása, és az orosz-ukrán háború miatt bevezetett szankciók miatt.

NAGYVILÁG 2022. AUGUSZTUS 5. 12:58

A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy azok a lakástulajdonosok, akik nem tudnak félretenni nagyjából ötvenezer svéd koronát (kb. ötezer eurót) pluszban a fűtési szezonra, arra számíthatnak, hogy a szolgáltató kikapcsolja az áramot az otthonaikban a tartozásaik miatt.

A legnagyobb problémát az atomerőművek idő előtti bezárása, a megbízhatatlan és nem megfelelő szélenergiába történő nagyszabású beruházások, a svéd villamosenergia-hálózat más országokkal való összekapcsolása és a rendkívül magas energiafogyasztású informatikai óriások Svédországba telepítése okozta, amelyek szinte ingyen kapják az áramot.

– hívja fel rá a figyelmet a Samnytt hírportál.

Szakértők most arra figyelmeztetnek, hogy a svédországi háztartások és vállalkozások áramellátása időnként megszűnhet, ami korábban csak a fejlődő országokban volt jellemző, ráadásul az elmúlt időszakban a villamosenergia-árak többször is olyan szintre emelkedtek, amit nem tudott kifizetni sok háztartás és vállalkozás.

A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy Svédországot más országok átgondolatlan energiapolitikai döntései is befolyásolják. Ez különösen igaz Németországra, ahol a kormány még Svédországnál is sikeresebben számolta fel az atomerőműveket.

Az a tény, hogy a svéd villamosenergia-piac most már össze van kapcsolva az európai villamosenergia-piaccal, azt jelenti, hogy Svédország egy esetleges európai áramhiány esetén nem tudná kielégíteni a saját igényeit, mivel a villamos energia a súlyosabb hiánnyal küzdő országokba jutna.

A szakértők szerint a villamosenergia ára ezen a télen akár a mostani három-négyszerese is lehet.

NAGYVILÁG

Címkék:

blackout, electricity, high price, sweden