Alig van pénze az embereknek, a kormány mégis látszattanulmányokra szórja a pénzt

Miközben az ország gazdasága a recesszió felé tart, a kormány a helyreállítási alapból 825 ezer dollárt fordított látszattanulmányok finanszírozására.

NAGYVILÁG 2022. JÚLIUS 10. 12:03

A különböző baloldali filozófiák terén munkát végző történészek több százezer dollárt kaptak az amerikai helyreállítási alapból, amelyet a koronavírus okozta gazdasági károk mérséklésére különítettek el az Egyesült Államokban. Sajtóértesülések szerint összesen 825 ezer dollárt fordítottak a The Oral History Association szervezetnek és azoknak az állás nélkül maradt történészeknek, akik többek között antirasszista kutatásokat folytatnak, vagy őslakosok és a latinok történelmét tanulmányozzák. Egy ösztöndíjprogramot és létrehoztak, amely 60 ezer dollárt biztosít a szakembereknek. Az egyik ilyen díjazott, például Colette Denali Montoya-Sloan,

egy queer, őslakos könyvtáros és archivista.

Egy másikuk pedig Virginia Espino, aki a Los Angeles-i latin, afro-latin és őslakos munkásosztály történeteinek feldolgozásán dolgozik azzal a céllal, hogy rögzítse azokat a tapasztalatokat és eszméket, amelyek a láthatatlanná váló nők hétköznapi életét meghatározzák.

Miközben az amerikai kormányzat a liberális történészek megélhetési problémáit próbálja megoldani a helyreállítási alapból, addig az ország gazdasága az összeomlás szélén áll.

Egyre több szakértő hangoztatja, hogy az USA a recesszió felé tart. Ma már olyan rossz a helyzet, hogy az emberek többsége attól tart, hogy képtelen lesz megvásárolni magának az alapvető élelmiszereket és egyéb mindennapos árucikkeket.

Az előrejelzések alapján az Egyesült Államok gazdaságának lassulásával a munkanélküliség is nőni fog, a prognózisok szerint 2024-re a munkanélküliségi ráta elérheti az 5,5 százalékot, ami a jelenlegi 3,6 százalékos arányhoz képest meredek emelkedés.

A legnagyobb mértékben az energiaárak szálltak el, de az alapvető élelmiszerek is brutális dráguláson mentek keresztül és lakbérre is egyre nehezebb félretenni. Az emberek attól félnek, hogy hosszú hónapokon keresztül kell ilyen körülmények között élniük.

Joe Biden egyébként egy évvel korábban még azt bizonygatta, hogy a grandiózus pénzügyi terve megvédi majd az embereket a hihetetlen drágulástól. Akkor úgy vélte, hogy az eredmények majd magukért beszélnek. Nos, ebben végül igaza lett az elnöknek: a kormányzása lendületet adott az egyébként is meredeken emelkedő inflációnak. A köztudatban pedig egyre inkább elterjedt a “Bidenflation”, vagyis a “Bidenfláció” kifejezés.

NAGYVILÁG

Címkék:

antiracism, gas prices, joe biden, united states of america