Alig van tej a boltokban Szerbiában, megtiltották a kivitelt

Alig van tej a boltokban Szerbiában, megtiltották a kivitelt

Hetek óta tejhiány van Szerbiában, a boltok polcai szinte folyamatosan üresek. Az üzletek naponta csak néhány litert kapnak, amit percek alatt elvisznek a szemfüles vásárlók. Az országban egyre kevesebb a szarvasmarha, a tej felvásárlási árával pedig évek óta elégedetlenek a gazdák. Most a háborús helyzet miatt kialakult árrobbanás is nehezíti a dolgukat, az ágazat csődközeli állapotba került. A kormány lépett: megemelte a maximális árat, és megtiltotta a kivitelt.

GAZDASÁG NAGYVILÁG 2022. SZEPTEMBER 8. 14:14

Ki korán kel, tejet lel

Tavasszal még a kristálycukor, most a tej vált hiánycikké Szerbiában. Az elmúlt nagyjából két hétben szinte teljesen eltűnt a boltok polcairól a tej, legyen az friss vagy tartós. A szállítmányok rendszerint reggel érkeznek meg az üzletekbe, de a korábbi mennyiségek töredéke érhető el. Egy kisboltban a V4NA-nak azt mondták, naponta mindössze 12 litert kapnak, azt pedig nyitás után szinte azonnal elkapkodják az emberek. A nagyobb üzletláncokban is hasonló a helyzet. Az általunk felkeresett önkiszolgálóban reggel fél 8-kor már csak két üveg tej árválkodott a polcon.

kép: V4NA

A tejnek korábban fenntartott helyre a kereskedők joghurtot és más feldolgozott termékeket pakoltak, hogy ne legyen annyira szembetűnő a hiány. Az emberek már a közösségi oldalakon is igyekeznek tájékoztatni egymást arról, hogy mikor, melyik üzletbe érkezik szállítmány, s hol kapható napközben tej.

kép: V4NA

Kevesebb a marha, kevesebb a tej

Szerbiában évek óta arra panaszkodnak a gazdák, hogy egyre kevésbé éri meg szarvasmarhatartással foglalkozni. Alacsonyak a felvásárlási árak, a költségek nőnek, az állami támogatások pedig nem elegendők ahhoz, hogy jövedelmező legyen az ágazat. A termelők folyamatosan számolják fel az állományt, s térnek át más haszonállatok tartására, vagy fordítanak teljesen hátat a mezőgazdaságnak. Az orosz-ukrán háború, a megugró energiaárak tovább súlyosbítják a helyzetet, többe kerül az állatok etetése és tartása, valamint a gépek működtetése. A szárazság a kukoricatermést szinte teljesen elvitte, ezért a következő időszakban további nehézségekre kell számítaniuk az állattartóknak – mondta a V4NA-nak egy gazda. Hozzátette: már évek óta próbál megszabadulni a saját teheneitől, de nincs aki megvegye, csak áron alul tudná azokat a vágóhídnak átadni.

Nenad Budimovic, a szerbiai Állattartók Egyesületének titkára is a fenti okokat emelte ki. A Tanjug hírügynökségnek azt mondta, csökkent az országban az előállított tej mennyisége, ugyanakkor az is megfigyelhető, hogy a júliusi kereslet a korábbi évekhez képest jelentősen megugrott. 10 százalékkal kevesebb tejet termeltek, az érdeklődés viszont nagyobb volt a cikkre.

Szerbia egyik legnagyobb tejüzemében a helyzetre úgy reagáltak, hogy hosszútávú teljes hiánytól nem kell tartani, valóban csökkent az előállított tej mennyisége, nyersanyag híján pedig ők sem tudnak több terméket a boltokba küldeni. Gondot okozott az is, hogy pánikvásárlásba kezdtek az emberek, s a szükségesnél több tejet vettek – jegyzi meg az Imlek cég.

Megtiltották a kivitelt

A szerb kormány legutóbbi ülésén több fontos döntést hozott a tejhiány kezelésére vonatkozóan. Az egyik, hogy megemelte a 2,8 százalékos zsírtartalmú, magasan hőkezelt tej maximális kiskereskedelmi árát. A korábbi 119 dinár (1 euró) helyett 129,99 dinár (1,09 euró) lett a termék legmagasabb ára, valamint korlátozta a kereskedők haszonkulcsát.

kép: Screenshot/Szerb Kormány

Emellett a kabinet megtiltotta a tej kivitelét. Két ország képez a határozat alól kivételt, ezek pedig a Nyitott Balkán kezdeményezésben résztvevő Albánia és Észak-Macedónia.

GAZDASÁG NAGYVILÁG

Címkék:

market, milk, serbia