Csak oltottak és gyógyultak mehetnek étterembe vagy fodrászhoz

Súlyos a koronavírus-helyzet az országban, ezért pénteken járványügyi csúcsot tart a szövetségi és a tartományi vezetés.

NAGYVILÁG 2021. NOVEMBER 5. 09:09

Bécsben és Felső-Ausztriában idő előtti járványügyi szigorítások lépnek életbe a koronavírus-fertőzöttek számának gyors emelkedése és a kórházakban kialakult helyzet miatt.

Bécs polgármestere, Michael Ludwig csütörtökön bejelentette: a következő hét végétől a vendéglátásban, a fizikai kontaktussal járó szolgáltatásokban (például a fodrászatban) és a 25 fős vagy annál nagyobb összejöveteleken, rendezvényeken csak azok vehetnek részt, akik felvették a koronavírus elleni védőoltást, vagy igazoltan felgyógyultak a fertőzésből (2G szabály). A fővárosban emellett az öt és tizenkét év közötti korosztály számára külön oltási programot indítanak.

Ausztriában „nagyon súlyos” a helyzet – jelentette ki Ludwig, aki szerint az előrejelzések azt mutatják, hogy a kórházi ágyak kihasználtsága az országban hamarosan minden idők legmagasabb szintjére emelkedik.

Az új 2G-rendelet részleteinek kidolgozása folyamatban van. A polgármester szerint az új bécsi szabályok, amelyeket lehetséges, hogy egész Ausztriában bevezetnek, az újabb lezárások elkerülését hivatottak megakadályozni.

Felső-Ausztriában – amely hetek óta a Covid-gócpont – ugyancsak szigorítják a járványvédelmi intézkedéseket: hétfőtől számos területen a 2,5G szabály lesz érvényben, ami azt jelenti, hogy az oltási/gyógyultsági igazoláson kívül friss, negatív PCR-teszt szükséges az adott szolgáltatások igénybe vételéhez.

A szövetségi kormány és a tartományok vezetői pénteken este tárgyalnak a további szigorítások lehetséges országos bevezetéséről.