Egyre több gyermek hal meg drog miatt az Egyesült Államokban

A statisztikák szerint egyre gyakrabban halnak meg a fentanil nevű szer túladagolása miatt a 14 év alatti gyermekek az országban. Egy éves kor alatt négyszeresére, 1-4 éves korban a háromszorosára, 5-14 éves korban pedig négyszeresére nőtt a halálozások száma.

NAGYVILÁG 2023. JANUÁR 17. 11:59

A 14 év alatti gyermekek körében a fentanil okozta halálesetek száma gyorsabban nő, mint bármely más korcsoportban, ez derült ki a Families Against Fentanyl (FAF), a halálos ópioid terjedésének megfékezését célzó nonprofit csoport elemzéséből.

Jim Raug, a FAF alapítója a fentanil-mérgezés olyan eseteinek növekedését tapasztalta, amely akkor következik be, ha valaki véletlenül lenyeli a szert vagy csak érintkezik azzal. A fentanil-mérgezés gyakran akkor is bekövetkezik, ha valaki, különösen egy gyermek, akár csak egy parányi mennyiségű droggal kerül közeli kapcsolatba, amely 50-100-szor erősebb, mint a morfium.

„Ez most nagyon elterjedt a társadalomban” – mondta Rauh, aki 2015-ben a 37 éves fiát vesztette el fentanil-mérgezés következtében. „Ez az anyag az utóbbi időben annyira elterjedté vált, hogy már az iskolákban és más zárt környezetekben is egyre gyakrabban fordul elő” – tette hozza a férfi.

A betegség-ellenőrzési és megelőzési központok 2019 és 2021 közötti adatai arra utalnak, hogy a gyermekek körében egyre gyakoribb a halálos szintetikus opioiddal való véletlen érintkezés.

A fentanil okozta halálesetek összességében megduplázódtak az Egyesült Államokban 2019 és 2021 között, de az egy évesnél fiatalabb gyermekek halálozása is megnégyszereződött. Az 1 és 4 év közötti kisgyermekek körében a fentanil miatti halálozás több mint háromszorosára nőtt, az 5 és 14 év közötti gyermekek halálozása pedig csaknem megnégyszereződött. 2015 óta az 1 és 14 év közötti gyermekek körében a fentanil okozta halálozások több mint 1400 százalékkal nőttek – derül ki a FAF elemzéséből.

2022-ben több mint 379 millió halálos adag fentanilt foglalt le a Kábítószer-ellenes Hivatal (DEA), ami kétszerese az előző évinek. Ezek között 50,6 millió fentanillal kevert hamis vényköteles tablettát is lefoglaltak. A fentanil Egyesült Államokba áramlásának drasztikus emelkedése annak is köszönhető, hogy a Biden-adminisztráció nem tartja az ellenőrzése alatt a déli határt, amin keresztül a mexikói kartellek a migránsok közé vegyülve be tudják csempészni a kábítószereket az országba.

Rauh és a FAF azt szorgalmazta a kongresszusban, hogy a fentanilt minősítsék tömegpusztító fegyvernek.

NAGYVILÁG

Címkék:

drug addict, fentanil, united states of america