Elkaszálta a parlament a transznemű törvény tervezetét

A brit parlament blokkolta a vitatott skót törvényt, ami szerint már 16 éves korban nemet válthatnának az országban, emellett pedig a transzneműeknek joga lenne használni a nőknek fenntartott helyiségeket.

NAGYVILÁG 2023. JANUÁR 20. 16:47

Az Egyesült Királyság kormánya bejelentette, hogy blokkolni fogja a vitatott skót törvényjavaslatot, amely a nemi önazonosítás rendszerét kívánja bevezetni, és 18 évről 16 évre csökkentené azt a korhatárt, amely alatt valaki megváltoztathatja a törvényes nemét.

A BBC szerint ez lesz az első alkalom, hogy a 35. szakasz szerinti végzést alkalmazzák, amely megakadályozza egy skót törvényjavaslat életbe léptetését. A brit parlamenti képviselők attól tartanak, hogy a törvény ütközne az Egyesült Királyság más részeinek egyenlőségi törvényeivel.

Nicola Sturgeon, Skócia első minisztere korábban úgy nyilatkozott, hogy a brit kormány ilyen intézkedése felháborítónak számítana, és jelezte, hogy a skót kormány valószínűleg jogi megtorlással fogja viszonozni, ha London bármilyen törvényt blokkol.

A nemi identitás elismerésének reformjáról szóló törvényjavaslattal szembeni hatalmas ellenállás ellenére a skót parlament 86:39 arányban megszavazta a törvényt december 22-én. A baloldali Skót Nemzeti Párt, a Munkáspárt, a Liberális Demokraták és a Zöldek parlamenti képviselőinek többsége támogatta a reformot, a konzervatívok többsége pedig ellenezte azt.

Russell Findlay konzervatív képviselő ugyanezen az ülésnapon olyan módosító indítványt terjesztett elő, amely megakadályozta volna, hogy a férfi elítélt szexuális bűnözők törvényesen megváltoztathassák nemüket és ezáltal hozzáférhessenek a nők és lányok számára fenntartott terekhez, de ezt 64:59 arányban elutasították.

Amint arról már a V4NA is beszámolt, az ENSZ nők és lányok elleni erőszakkal foglalkozó különmegbízottja felszólította Nicola Sturgeon skót első minisztert, hogy gondolja újra a törvényjavaslatait. A BBC Scotlandnak adott interjújában Reem Alsalem szerint nem kellene megkönnyíteni a szexuális bűncselekmény miatt elítélt bűnözők dolgát abban, hogy újra erőszakoskodhassanak a nőkkel.

NAGYVILÁG

Címkék:

gender ideology, scotland, trans lobby