Veszélyben vannak a nők a transzneműek védelmében javasolt törvény miatt

Az ENSZ szerint a törvényjavaslat, amely a transzneműek nemváltását segítené, kockázatos a nőkre nézve, ugyanis a rendelkezést kihasználhatják az erőszakos férfiak, hogy a nőknek fenntartott helyiségekbe, terekbe jussanak.

NAGYVILÁG 2022. DECEMBER 1. 15:35

Az ENSZ nők és lányok elleni erőszakkal foglalkozó különmegbízottja felszólította Nicola Sturgeon skót miniszterelnököt, hogy fontolja meg újra a skót nemi elismerési törvény javasolt módosításait, amelyek megkönnyítenék a férfiak számára, hogy nőként azonosíthassák magukat.

A BBC Scotlandnak adott interjújában Reem Alsalem elmondta, hogy az aggodalom oka, hogy „az erőszakos férfiak számára könnyebbé teszik az eljárás kihasználását, és így olyan terekhez is hozzáférhetnek, amelyeket valóban a nők számára terveztek, ide értem a menedékhelyeket és a börtönöket is”.

A skót kormány szerint a javasolt változtatások célja csupán az, hogy megkönnyítsék a transzneműként azonosított emberek számára a nemük törvényes megváltoztatását. A tervek között szerepel, hogy a nemi elismerési bizonyítvány megszerzéséhez szükséges alsó korhatárt 18-ról 16 évre csökkentsék, valamint hogy a kiválasztott nem szerint élő személyként csupán hat hónapig kell majd élni a dokumentum megszerzéséhez.

Kiemelve a skóciai önazonosító törvények körüli vita globális jelentőségét, Alsalem elmondta, hogy a világ minden tájáról kap üzeneteket olyan nőktől, akiket aggasztanak saját kormányuk hasonló törvények bevezetésére irányuló tervei.

„Sokan azt mondják, hogy a kormányok nem vették figyelembe a biztonsággal kapcsolatos aggodalmaikat. Az, hogy Skócia és az Egyesült Királyság kormánya hogyan hozza tető alá ezt az ügyet, olyan következményekkel jár, amelyek túlmutatnak Skócián és az Egyesült Királyságon” – tette hozzá az ENSZ megbízott.

A világhírű írónő, J.K. Rowling, aki egyszer Nicola Sturgeont a nők jogainak rombolójának nevezte, Twitteren azt írta, hogy Sturgeon pofátlanságként kezeli a feministák által felvetett valódi biztonsági aggályokat, és bírálta a skót munkáspártiakat, amiért figyelmen kívül hagyják a közvéleményt és a belső kritikákat.

Rowling sajtóértesülések szerint egy láda pezsgőt küldött egy feministának, aki egy közelmúltbeli jótékonysági rendezvényen felelősségre vonta a skót miniszterelnököt. A feminista azzal vádolta Sturgeont, hogy olyan kultúrát szít Skóciában, amely alapvetően azt mondja a nőknek, hogy bigottak, amiért kiállnak a jogaikért. A felelősségre vonás azok után történt, hogy a nők és lányok elleni, férfiak által elkövetett erőszak felszámolását célzó rendezvény résztvevőit előzetesen megkérték, hogy ne hozzák szóba az egynemű terek kérdését, vagy a nő fogalmának meghatározását, hogy biztonságos és támogató környezetet teremtsenek a jelenlévők számára.

A feministák aggodalmai, amelyek azzal kapcsolatban merültek fel, hogy a férfiak nőként azonosíthatják magukat, és hozzáférhetnek a kiszolgáltatott nőkhöz és lányokhoz, a hét elején igazolást nyertek, amikor arról számoltak be, hogy egy pedofil transzneműként azonosította magát, hogy egy 14 éves lányt szexuálisan bántalmazzon és teherbe ejtsen.

NAGYVILÁG

Címkék:

gender ideology, scotland, trans