Ezek megőrültek: elkészült a sértő szavak dokumentuma

A másfél évig készített dokumentumban listázták az elfogadhatatlannak ítélt szavakat, és szinonimákat kínáltak helyettük a befogadás jegyében.

NAGYVILÁG 2022. DECEMBER 22. 10:04

A Stanford Egyetem adminisztrátorai közzétettek egy hosszú listát azokról a tiltott szavakról, amelyeket ki kell iktatni az iskola honlapjairól és számítógépes kódjaiból. Néhány befogadónak ítélt helyettesítést is megadtak, hogy segítsék átnevelni azokat, akik a „rossz” szavakat használjak.

Az első a tiltott szavak gyűjteményében az „amerikai”. A kutatók szerint ezt sokkal jobban ki lehet fejezni az „amerikai állampolgár” kifejezéssel. Erre azért van szükség a szakértők szerint, nehogy lekicsinyelje a többi amerikait az, aki magát amerikainak vallja. A „bevándorló” szó is kiesett a pikszisből, helyette a „bevándorolt személy” a jóváhagyott alternatíva. A Stanfordon ráadásul többé nem lehet senki „mester” egy témában, ugyanis az iskola szerint történelmileg a mesterek rabszolgasorba taszították az embereket.

A „gengsztergyilkos” szó azért lett betiltva, mert az – a szakértők szerint – pozitívan mutatja be a bandák elleni rendőri fellépést, aminek rasszista felhangjai lehetnek.

A káros nyelvhasználat megszüntetésére irányuló kezdeményezés egy többlépcsős projekt része, amelyet a Stanford informatikai vezetői vezetnek. A lista elkészítése 18 hónapig tartott.

Az új kifejezésekre való átállás egyeseket sokkolhatott az egyetemen, ugyanis miután a dokumentum futótűzként terjedt a közösségi médiában, a Stanford elrejtette a nyilvánosság elől a másfél évig készített sorokat. Így most az átlag emberek és a kívülállók nem tudhatják meg, hogy milyen szavakat nem használhatnak a Stanford Egyetemen.

NAGYVILÁG

Címkék:

inclusive language, stanford