Félszáz bírát börtönöznek be Belgiumban

Félszáz bírát börtönöznek be Belgiumban

A börtönbe vonuló bírák önként jelentkeztek, az igazságügyi miniszter azt várja a kísérlettől, hogy segít az igazságszolgáltatásban meghozott ítéleteknél, ha a döntéshozók a saját bőrükön tapasztalják meg a börtönbeli életet. A kísérletben résztvevő bírók ezentúl olyan szempontokat is figyelembe vehetnek, amelyeknek valójában semmi közül az egyes vádlottak által elkövetett bűncselekményekhez.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. SZEPTEMBER 19. 08:00

Különös kísérlettel rukkolt elő a belga kormány, melynek keretében bebörtönöztek 55 bírát és ügyészt. Az intézkedést Vincent Van Quickenborne belga igazságügyi miniszter jelentette be egy közleményben, kiemelve, hogy az akcióban résztvevő igazságügyi dolgozók mindegyike önként jelentkezett.

A bírák szeptember 17-én, szombaton reggel 9 órakor vonultak be az egyik börtönbe, amely nemrég épült a Brüsszelhez tartozó Haren nevű településen. Az 1190 fogoly befogadására alkalmas új börtön hivatalosan csak szeptember 30-án nyílik meg. A bírák egy hétvégét töltöttek a rácsok mögött, szombat reggeltől vasárnap délután 16 óráig voltak bezárva és a rabokkal azonos bánásmódban részesültek.

A bíráknak a rácsok mögött követniük kellett a börtön személyzetének utasításait, a szabálynak megfelelően nem használhatnak mobiltelefont, de látogatókat fogadhattak, akárcsak az igazi rabok. A börtönben dolgozniuk is kellett, a konyhán és a mosodában kaptak feladatot.

Rudy Van de Voorde, a belgiumi büntetés-végrehajtási intézetek főigazgatója úgy véli, hogy a szóban forgó kísérlet lehetőséget ad az embereket börtönbüntetésre ítélő bíróknak, hogy személyesen megtapasztalják, mit jelent a szabadságmegvonás.

Vincent Van Quickenborne egyetértve ezzel kiemelte, hogy a bírák nyilván tisztában vannak vele, hogy hogyan zajlanak a dolgok egy börtönben, de ezzel a kísérlettel személyesen megtapasztalhatják a börtönbeli életet, amitől azt várja a belga vezetés, hogy a lehető legreálisabb képet adja a börtönbüntetésről. A politikus úgy véli, hogy a kísérlet kétségtelenül segíteni fogja a bírákat annak megítélésében, hogy a börtönbüntetés a legjobb megoldás-e egyes esetekben.

Vagyis, a kísérletben résztvevő bírók ezentúl olyan szempontokat is figyelembe vehetnek az ítélethozatal során, amelyeknek valójában semmi közük az egyes vádlottak által elkövetett bűncselekményekhez. Ezek alapján nem kizárt, hogy a jövőben olyan is előfordulhat, hogy egy gyilkosságért elítélt bűnöző akár meg is úszhatja a börtönt, ha olyan bíró hozza az ítéletet, aki szerint szigorúak a börtönök Belgiumban.

A hareni intézet egyébként három település, Forest, Saint-Gilles és Berkendael börtönét váltja majd ki, ami valójában egy kisebb börtönfalu, hiszen több épületből áll. Egyenként, mintegy 30 férőhelyes külön lakóegységekből áll, ami lehetővé teszi a fogvatartottak elkülönítését profil, nem és életkor szerint.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

belgium, haren, justice, magistrates, minister, prison