Háborút hirdettek a svéd bűnbandák ellen

Egy tragédia az utolsó csepp volt a pohárban.

NAGYVILÁG 2024. ÁPRILIS 12. 04:45

Agyonlőttek egy 39 éves lengyel férfit szerda este Stockholmban, miután összeszólalkozott egy helyi banda fiatal tagjaival. A férfi és fia a helyi uszoda felé kerékpározott a Stockholm déli részén fekvő Skärholmenben, amikor egy aluljáró közelében egy fiatalokból álló banda hirtelen megtámadta őket.

Ez a megmagyarázhatatlan támadás az ország politikai közbeszédének előterébe helyezte a bűnbandák tevékenységének növekedését.

Svédországban az elmúlt években rekordszámú lövöldözés történt, ami összefügg a bűnbandák tevékenységének drámai növekedésével, elsősorban a nagyvárosokban. A bűnbandák többségét külföldi állampolgárok uralják, akik svéd kiskorúakat toboroznak, hogy magas kockázatú munkát végezzenek, beleértve a kábítószer-kereskedelmet és a rivális bandák elleni támadásokat. Tavaly szeptemberben Ardavan Khoshnood, a Malmöi Egyetem vezető kriminológusa azt mondta Svédország az európai robbantások fővárosa, megjegyezve, hogy a skandináv ország Mexikó után a második helyen áll a világon a legtöbb bombamerényletet elkövető, jelenleg nem háborúban álló országok között.

A halálos kimenetelű lövöldözések száma is az egekbe szökött. Svédországban 2022-ben összesen 391 lövöldözést jelentettek, amelyek közül rekordszámú, 62 halálos kimenetelű volt, ami meghaladta az előző évben regisztrált 45 halálos lövöldözést. A szerdai lövöldözés csak az elmúlt hónapban a harmadik volt Skärholmenben, és a helyiek rettegnek elhagyni az otthonaikat. A környéken két másik lövöldözés során március 1-jén egy ember meghalt a szerdai támadás helyszínének közelében, március 13-án pedig egy 25 éves áldozatot szállítottak kórházba, miután lelőttek egy környékbeli óvodában.

„Nem elég közhelyeket ismételgetni, itt az ideje, hogy Svédország teljes háborút üzenjen ezeknek a bűnbandáknak minden egyes tagja ellen”

– jelentette ki Jimmie Akesson, a jelenleg a jobbközép svéd kormányt támogató Svéd Demokraták vezetője.

 

 

 

NAGYVILÁG

Címkék:

crime, murder, sweden