Húst eszik és bogarat prédikál az ENSZ

Annak ellenére, hogy az ENSZ folyamatosan a rovarevést támogatja, és azt állítja, hogy a hús termelése és fogyasztása káros a környezetre, a klímakonferencián mégis tejterméket és húst, többek között marhát szolgáltak fel.

NAGYVILÁG 2022. NOVEMBER 11. 13:47

Az ENSZ éghajlatváltozással foglalkozó COP27 konferenciája jelenleg Egyiptomban zajlik, ahol a világ vezetői összegyűlnek, hogy megvitassák az állítólagos éghajlati válságot, és a klímakatasztrófa elkerülésében tett lépéseket. Rendszerint a médiumok a résztvevők utazási módjait szokták bírálni, azonban most a csúcstalálkozón felszolgált ételek váltak érdekessé, ugyanis nincsenek rovarok az étlapon.

A világ a globalista elit sorozatos nyilatkozatai szerint lángokban áll, és csak napok választják el a pusztulástól, ezért mindenkinek minél hamarabb át kell térnie a rovar- és a növényalapú táplálkozásra. Azonban úgy látszik ez a követelmény az éghajlati konferencia résztvevőire nem vonatkozik, akik hús-, hal- és tejtermékeket is fogyaszthatnak a rendezvényen, olyan dolgokat, amelyekről általában azt állítják, hogy a problémák nagy részét okozzák.

Az étlapon többek között megtalálható az Angus marhabélszín gombamártással, csirkemell narancsmártással és lazac tejszínes mártással illetve metélőhagymával. Azonban ez csak néhány azon ételek között, amelyeket a világ vezetői, diplomaták, bürokraták és iparági szereplők a COP27 csúcstalálkozó alatt élvezhetnek.

Emellett az ételeket és italokat egyszer használatos papírpohárban és műanyag palackokban is el lehetett vinni, ha valaki máshol akarta elfogyasztani őket.

Ez azonban teljes mértékben ellentétes az ENSZ által kitűzött célokkal és az IPCC 2018-as jelentésével, amely szerint a húshelyettesítők, például a növényi termékekből készült húsutánzatok, a tenyésztett hús és a rovarok segíthetnek az egészségesebb és fenntarthatóbb étrendre való áttérésben.

A Világgazdasági Fórum, amely az ENSZ-szel együttműködve részt vett a COP27 konferencián, szintén élen jár a húsmentes mozgalom népszerűsítésében, azzal érvelve, hogy az embereknek több éghajlatbarát élelmiszert kellene választaniuk, például algákat, és kaktuszokat.

A húsról való lemondás mellett az átlagembereknek ideális esetben rovarokat kellene enniük, az Európai Unió és az ENSZ szerint is. Amint arról a V4NA már korábban is beszámolt, 8,68 millió eurós támogatást biztosít az Európai Unió a Sustainable Insect CHAIN (SUSINCHAIN) nevű programra, melynek célja, hogy a rovarok felhasználásával újszerű fehérjeforrásokat használjanak fel Európában mind a takarmányozás, mind az emberi élelmiszer területén. A projekt különböző intézkedéseken keresztül biztosítaná, hogy

2025-re az állati fehérjéket 20 százalékban rovarfehérjével helyettesítsék az emberi táplálkozásban és 10 százalékban az állati takarmányokban.

A projekten keresztül már számos publikáció jelent meg. Ahogy arról korábban a V4NA is beszámolt, az elmúlt időszakban az Európai Bizottság a baloldali mainstream médiával karöltve kezdte el propagálni, hogy az európaiaknak meg kellene tanulniuk bogarakat enni. Ennek kiszolgálására pedig számos tanulmány jelent meg a SUSINCHAIN projekt keretében is. A tudományos publikációk között számos foglalkozik a rovarok tömegtermelésének mikéntjeivel, és az élelmiszerként illetve takarmányként való felhasználásukkal.

Az Európai Unió egyébként első sorban azért ajánlja a rovarok evését, mivel kiváló fehérje forrást jelentenek, az ökológiai lábnyoma pedig sokkal kisebb a rovartenyésztésnek, mint a hagyományos élelmiszeriparnak, különösen a húsiparnak. Az EU egyik szervezetén, az EIT Food-on keresztül is reklámozza a rovarevés hasznosságát.

A szervezet honlapján nemrég megjelentett cikkben felteszik a kérdést, hogy miért ódzkodik az európai polgár a rovarevéstől. Állításuk szerint ugyanis

a megkérdezett európaiak 37 százaléka nyilatkozta azt, hogy nyitott lenne a rovar alapú élelmiszerekre, továbbá sokuk szerint nem lenne biztonságos a rovarok evése.

A rovarevés biztonságosságával kapcsolatban a szervezet csupán azt tudta felhozni, hogy a földön már több mint két milliárd ember él rovar alapú étrenden.

A cikkben azonban hangsúlyozzák, hogy a rovarok igenis környezetbarát illetve egészséges alternatívái lehetnek a hagyományos húsnak, mivel kiváló minőségű fehérjét és tápanyagot tudnak biztosítani az emberek és az állatok számára egyaránt. Emellett gazdagok rostokban és mikroelemekben is, például rézben, vasban és magnéziumban, azonban egy további probléma is felmerült velük kapcsolatban, amit elrejtettek a sorok között, mégpedig az, hogy

az elfogyasztott fajoktól függően ezen új élelmiszerforrásnak nem ismertek az allergén összetevői, így egyes személyeknek fokozott egészségügyi kockázatot jelenthet a rovarevés.

A rovarevés mellett szól továbbá az is a szervezet szerint, hogy ezen állatoknak magas a takarmány-átalakítási hatékonyságuk, így a rovarok átlagosan 2 kg takarmányt képesek 1 kg rovartömeggé alakítani, míg a szarvasmarháknak körülbelül 8 kg takarmányra van szükségük 1 kg testtömeg-gyarapodáshoz. Olyan tényezőkkel együtt, mint például a gazdálkodáshoz és a termeléshez szükséges erőforrások, ez azt jelenti, hogy a legtöbb rovar üvegházhatású gáz kibocsátása lényegesen alacsonyabb, mint a hagyományos tenyészállatoké.

Azonban nem csak az Európai Unió lát jövőt a rovarevésben, hanem a világ egyik legbefolyásosabb embere, Bill Gates is, aki az alapítványán keresztül több millió dollárral finanszírozta a fenntartható rovartermesztést. A Bill & Melinda Gates Foundations oldalán található leírás szerint, 2,2 millió dollár támogatást fordítottak erre a célra. A projekt 2021 augusztusában kezdődött, nem sokkal azelőtt, hogy az Unió jóváhagyta a rovarok élelmiszerként való felhasználását. A projekt fő helyszíne közép- és kelet-Afrika, ahol a tervek szerint 34 hónap alatt egy a piacon is életképes rovartermelő egységet hoznak létre.

NAGYVILÁG

Címkék:

ensz, European Union, insect, united nations