Macron embere beismerte, hogy őt is megkörnyékezték

Macron embere beismerte, hogy őt is megkörnyékezték

A kormánypárti EP-képviselő arról beszélt egy lapnak a brüsszeli korrupciós botránnyal kapcsolatban, hogy őt is megkeresték Katarból, de állítása szerint nemet mondott. Ugyanakkor nem szavazta meg a katari kapcsolatokról szóló átláthatósági indítványt.

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. FEBRUÁR 4. 11:02

Egyre több olyan névre derül fény, akiket megvesztegettek katari lobbisták. A megkörnyékezett politikusok között volt Emmanuel Macron francia államfő pártjának tagja, Nathalie Loiseau európai parlamenti képviselő, korábbi EU ügyekért felelős miniszter is. A politikus maga számolt be a történtekről a France Info nevű lapnak. Elmondása alapján pár hónapja őt is megkeresték Katarból és megfenyegették, mivel úgy vélték, hogy túlságosan kritikus az országgal szemben. A francia EP-képviselő válaszként közölte a katari lobbistákkal, hogy elmentette az üzeneteikről készített képernyőfotókat és kilátásba helyezte, hogy felhasználja azokat, ha folytatják az ellene folyó hadjáratot.

A politikus asszony elmondása alapján elítéli azokat a képviselőket, akik, engedtek a pénz csábításának. Hozzátette, hogy nem a szóbanforgó megvesztegetett képviselők befolyásolták az Európai Parlament döntéseit, mivel egy pici kisebbségről beszélünk, ugyanakkor az egész intézményre szégyent hoztak.

Nathalie Loiseau még decemberben beszélt róla, hogy tagja annak a vizsgálóbizottságnak, amely arra szakosodott, hogy a demokráciába történő beavatkozást felfedje.

Nathalie Loiseau tehát teljesen feddhetetlennek állítja be magát, ugyanakkor ő sem szavazta meg a katari kapcsolatokról szóló átláthatósági indítványt.

Ahogy arról a V4NA korábban beszámolt, amikor valódi ügyekben el kell számolni, az európai parlamenti képviselők baloldali, liberális és zöldpárti tagjai már hevesen tiltakoznak ellene. Ez történt decemberben is, amikor már óriásira dagadt az Európai Unió történetének legnagyobb és legmegdöbbentőbb korrupciós botránya.

A V4NA brüsszeli forrása szerint valójában akár száznál is több képviselő érintett lehet. Az ugyan tisztázatlan, hogy ki mennyire van mélyen az egészben, arra azonban számos jel utal, hogy a balliberális képviselők egymásnak falaznak. December közepén a parlament állásfoglalásáról vitáztak, az Identitás és Demokrácia pártcsalád azt követelte, hogy minden EP-képviselő haladéktalanul tegye közzé, hogy

milyen kapcsolatokat tart fenn Katarral és az érintett nem kormányzati szervezetekkel, milyen juttatásokat kapnak Katartól vagy civil szervezetektől, és hogy Katar mely tisztviselőivel és képviselőivel találkoztak.

A módosítási javaslatot azonban nem sikerült elfogadtatni. Csak 204 képviselő szavazott a nagyobb átláthatóság mellett, 326 képviselő szavazott ellene. Nemmel szavazott például a német baloldal, amely otthon hemzseg a korrupciós botrányoktól. Szintén a szigorú átláthatóság ellen voksoltak a zöldpárti politikusok, és nem szavazta meg a javaslatot az ártatlanságát bizonygató Nathalie Loiseau sem.

 

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

corruption, france, member of EP, nathalie loiseau, qatar