Már gyártósoron az ukránok drónja, amit az oroszokéról másoltak

A Lancet kifejezetten páncélos járművek ellen hatékony, Ukrajna most egymillió ilyen drónt akar előállítani.

NAGYVILÁG 2024. ÁPRILIS 17. 11:43

Ukrajnában már tömegesen gyártanak saját fejlesztésű pilóta nélküli légijárművet (UAV), amelynek páncélozott robbanófeje az orosz Lancet drónról lett lemásolva – írja a Kyiv Independent.Ukrajna jelenleg évente egymillió katonai drón előállításán dolgozik, amelyek egy részét kifejezetten páncélozott katonai járművek hatástalanítására tervezték. Ennek érdekében az ukrán hadiipar lemásolta Oroszország egyik legsikeresebb fegyverét, a ZALA Lancet páncéltörő drónt.

A közösségi médiában Ukrolancet néven emlegetett eszköz hivatalos neve még nem ismert, de azt tudni lehet, hogy a sorozatgyártás idén februárban kezdődött, 3 kilogrammos robbanófejjel lesz felszerelve és 100 kilométeres hatótávolsággal rendelkezik majd. A drón statikus és mozgó célpontok megsemmisítésére egyaránt alkalmas, és már éles bevetéseken is bevetették egy orosz légvédelmi rendszer ellen. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök személyesen ellenőrizte az új technikai eszközt és annak képességeit. Az ukránok várhatóan havonta „több százat” fognak gyártani belőle.

A korlátozott hatótávolságuk és viszonylag kis robbanótöltetük miatt a Lancet drónokat általában nagy értékű célpontok, például katonai parancsnokságok ellen használják, és a felderítő drónok megelőzik őket. Még a közeli találatok sem garantálják azonban a célpont megsemmisítését. Oroszországnak állítólag nehézséget okoz ezeknek a drónoknak a gyártása, mivel az NVIDIA és az AMD amerikai gyártmányú áramköri lapjait használják. A drónok árát 35 000 dollár körülire becsülik – írja a Remix News.

NAGYVILÁG

Címkék:

russia, ukraine, war