Megszólalt Emmanuel Macron az ellene folytatott pénzügyi nyomozásokkal kapcsolatban – videó

A francia elnök ellen két nyomozás is folyamatban van, a kampánypénzek felhasználását vizsgálják és azt, hogy milyen mértékben avatkozott be a francia választásba a McKinsey amerikai tanácsadó cég. Emmanuel Macron a sajtónak nyilatkozva leszögezte, hogy az igazságszolgáltatásnak tennie kell a dolgát.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. NOVEMBER 27. 15:59

Újabb fejlemény történt a francia elnök 2017-es és 2022-es választási kampánya során történt pénzügyi visszaélések nyomozásával kapcsolatban, megszólalt ugyanis az ügyben maga az érintett Emmanuel Macron is.

Amint arról a V4NA a minap beszámolt, a francia Nemzeti Pénzügyi Ügyészség (PNF) október végén két nyomozást is elrendelt a francia államfő öt évvel ezelőtti és idei kampányának a pénzügyi hátterével kapcsolatban, a kampányszámlák szabálytalan vezetésén és a könyvelési adatok csökkentésén túl azt vizsgálja a korrupcióellenes ügyészség, hogy milyen szerepet töltött be a McKinsey amerikai tanácsadó cég a 2017-es és 2022-es francia elnökválasztási kampányban. Az ügyészség ezen kívül még egy vizsgálatot indított, amely arra irányul, hogy kibogozza az Emmanuel Macron választási kampánya során felmerült favoritizmust és annak esetleges eltitkolását.

Az amerikai cég tetemes összegű, mintegy egy milliárd eurós állami megbízásokat kapott a francia elnöktől megválasztását követően. A gyanú szerint Macron ezzel viszonozta, hogy a kampánya során ingyenesen segítették őt a vállalat munkatársai.

Az esettel kapcsolatban a Szenátus vizsgálóbizottsága is közleményt adott ki, melyben az áll, hogy mindenre fényt kell deríteni, hozzátéve, hogy a szóban forgó ügy nagy jelentőséggel bír az ország demokráciája szempontjából.

Nem sokkal azután, hogy a sajtó beszámolt a francia államfő ellen indított ügyészségi nyomozásról, megszólalt maga Emmanuel Macron is, aki egy dijoni látogatás kapcsán tartott sajtótájékoztatón válaszolt az újságírók kérdéseire. A McKinsey üggyel kapcsolatban a francia elnök elmondta, hogy a sajtóból értesült arról, hogy képviselők, egyesületek és magánszemélyek feljelentést tettek ellene, melyet követően az ügyészség két nyomozást is indított, majd hozzátette, hogy az igazságszolgáltatásnak szabadon tennie kell a dolgát és mindenre fényt kell deríteni, teljes átláthatóságot biztosítva.

Macron azt is elárulta a sajtónak, hogy a 2017-es kampánnyal kapcsolatos pénzügyi jelentést annak rendje és módja szerint a bírák rendelkezésére bocsátották, akik a törvény által előírt eljárásokkal hitelesítették azt, és a 2022-es kampányra vonatkozó dokumentumok ellenőrzése is folyamatban van, csakúgy, mint a többi elnökjelölt esetében.

Macron az üggyel kapcsolatos politikai támadásokról is szót ejtett, kiemelve, hogy nem történt részéről semmiféle favoritizmus és ezt már számtalanszor elmagyarázta, majd hozzátette, hogy nincs félnivalója. Mivel a pénzügyi ügyészség által kiadott közlemény sem a francia államfő, sem a pártja nevét nem említi, az egyik riporter rákérdezett, hogy valóban Macron pártjáról van-e szó a dokumentumban, amire az elnök úgy felelt, hogy nem tudja, mivel ő is csak a közleményt látta, ezzel kapcsolatban senki nem írt neki és telefonon sem keresték meg. A francia államfő leszögezte, hogy sok politikai támadás érte egy tanácsadó céget és ezzel kapcsolatban indítottak bírósági vizsgálatot, az igazságszolgáltatásnak pedig tennie kell a dolgát.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

corruption, emmanuel macron, france, investigation, justice, McKinsey