Nem lehet lakást venni, szerződést kötni – hackerek támadták meg a rendszert

Nem lehet lakást venni, szerződést kötni – hackerek támadták meg a rendszert

Szerbiában tovább folytatódnak az állam elleni kibertámadások. Ezúttal hackerek bénították meg a Köztársasági Geodéziai Intézet munkáját, így sem a közjegyzők, sem az ügyvédek nem tudnak adásvételi szerződéseket kötni.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. JÚNIUS 20. 17:35

Jelenleg a felhasználók adatainak védelmén dolgoznak

Napok óta nem működik a szerbiai Geodéziai Intézet számítógépes rendszere, így aki ügyet intézne annak várnia kell. Hackerek támadták meg az adatbázist. Az intézet szakemberei, a Belügyminisztérium, és a Biztonsági Információs Ügynökség közösen dolgozik azon, hogy elhárítsa a problémát, s a lakosság, illetve az intézmények számára ismét lehetővé tegyék a rendes ügyintézést.

kép: Pixabay

Jelenleg ugyanis a támadás miatt gyakorlatilag lehetetlen az ingatlanok vásárlása, átíratása az országban. Az illetékesek szerint ez így is marad egészen addig, amíg a szakemberek tüzetesen át nem vizsgálnak mindent és meg nem bizonyosodnak arról, hogy a számítógépes hálózat biztonságban van és nincsenek veszélyben a felhasználók adatai. Maja Radović, a Geodéziai Intézet munkatársa a Szerbiai Rádió és Televíziónak elmondta: jelenleg a nyilvántartás megőrzésére törekszenek, ez a prioritás. Majd ha a rendszer teljesen biztonságos lesz, utána lesz lehetséges adásvételi szerződések kötése. Ahhoz az kell, hogy stabil legyen a rendszer – mondta Radović.

“A Köztársasági Geodéziai Intézet rendszerei nem csak a hackertámadások miatt nem üzemelnek, hanem azért is, mert mi saját magunk zártuk le azokat, mivel kibertámadások veszélye áll fenn”

– hangsúlyozta az intézet munkatársa.

Türelemre intik a lakosságot

Maja Radović kiemelte: a hackerek támadása nem csak az intézet, hanem az egész ország ellen irányul. Mint fogalmazott: éppen emiatt komolyan veszik a fenyegetést és az ország legjobb szakembereit gyűjtötték a csapatukba, hogy elhárítsák a potenciális veszélyt, valamint visszatereljék a munkát a normális kerékvágásba.

A mostani kibertámadások leginkább az adásvételi szerződéseket érintik, azok biztonságára jelentik a legnagyobb veszélyt. A lakosok egyelőre nem tudnak szerződéseket hitelesíteni, sőt a tulajdonjogi lapok sem érhetők el az intézetnél, a közjegyzőknél sem lehet adásvételi szerződéseket lebonyolítani.

“Az ingatlanpiac teljesen leállt az országban. A legkisebb garzonlakásokat sem lehet értékesíteni jelenleg, de még építési engedélyeket sem tudunk kiadni. Érthető az állampolgárok türelmetlensége, de számunkra a legfontosabb, hogy az adatok ne kerüljenek illetéktelen kezekbe. Türelemre intjük az embereket egészen addig, amíg nem rendeződik a helyzet”

– tette hozzá a szakember. Az intézkedés természetesen azokra is vonatkozik, akik már korábban egyeztetett időponttal rendelkeznek a közjegyzőknél. Hiába kaptak hetekkel korábban terminust, most a rendszer lezárása miatt ők sem tudják elintézni az ügyeiket.

A Geodéziai Intézet illetékesei egyelőre nem tudják megmondani, hogy mikor indulhat újra a rendszer. Mint a szakemberek fogalmaznak, számukra nem a gyorsaság a fontos, hanem, hogy biztosra menjenek.

“Ha most jelentkezne egy szakértő, aki biztosra tudná mondani, hogy a problémát 3 vagy 5 napon belül megoldja, akkor arról az emberről csak egy dolgot tudnánk megállapítani. Ez pedig az lenne, hogy ő valójában nem is szakember. Szóval nem az a legfontosabb, hogy gyors megoldást találjunk”

– hansúlyozta az RTS-nek Maja Radović. A Köztársasági Geodéziai Intézet adatbázisában egyébként mintegy 18 millió szerbiai parcella van bejegyezve. Ezek biztonsága, és a tulajdonosok adatainak védelme jelenleg a legfontosabb – mondják az illetékesek.

Bombafenyegetések Szerbia-szerte

A hackertámadások mellett folyamatos bombariadókkal is szembe kell néznie Szerbiának. Csütörtökön bombariadó volt például Valjevóban, Kraljevóban, Belgrádban, Kosovska Mitrovicában, Nišben, Požarevacon, Zaječarban, Užicében, Jagodinában, Čačakon, Кruševacon, Nagybecskereken és Szabadkán is.

“A korábban bevezetett eljárás szerint ilyenkor kiürítjük az épületeket, a gyerekek csak akkor térhetnek vissza az iskolapadokba, amikor a Belügyminisztérium szakemberei átnézik az iskolákat, s megállapítják, hogy biztonságban folytatható a tanítás”

– áll az Oktatási Minisztérium közleményében. A szülők bombariadó alkalmával hazaviszik a gyerekeket és amikor már mindent rendben találtak a rendőrök az iskolákban, akkor értesítik őket, hogy visszavihetik a tanulókat az osztálytermekbe. A bombafenyegetések egyébként e-mailben érkeznek az iskolák címére.

Bombariadó a török külügyminiszter látogatása után

A tanintézmények mellett egyes minisztériumokat és a belgrádi városi képviselő-testület épületét is bombariadó miatt kellett evakuálni. A Tanjug értesülései szerint a szerb külügyminisztériumba is érkeztek fenyegető levelek. A rendőrök ebben az esetben is nagy erőkkel azonnal a helyszínre vonultak, hogy átvizsgálják azt. A bejelentés egyébként nem sokkal azután érkezett, hogy Nikola Selaković szerb tárcavezető török kollégáját fogadta Belgrádban.

Kép: Szerb Kormány

Csütörtökön a pénzügyminisztérium sem úszta meg bombafenyegetés nélkül. Egyes elemzők szerint az egész mögött az áll, hogy Szerbia nem vezetett be szankciókat Oroszország ellen, ezért bizonyos körök destabilizálnák az országot.

Így vélekedik egyébként a szerb belügyminiszter is. Aleksandar Vulin kiemelte: speciális háború folyik Szerbia ellen, amiért a balkáni ország önállóan dönt a sorsáról. Mint fogalmazott, a fenyegetések célja a megfélemlítés és a nyomásgyakorlás.

Kép: Szerb Belügyminisztérium

Vulin arra kérte az embereket, hogy kövessék a szabályokat, ne üljenek fel a pánikkeltésnek és tartsák tiszteletben a rendőrök utasításait bombariadók esetén is.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

bomb, hacker attack, serbia