Nem tud mit kezdeni a drogosokkal a szocialista vezetésű francia főváros – videó

Nem tud mit kezdeni a drogosokkal a szocialista vezetésű francia főváros – videó

A városvezetésnek több mint három éve nem sikerült megoldani a problémát, csak ide-oda telepítik a kábítószerfüggőket. A helyi lakosok élete pokollá vált, mivel a nyílt utcán folyik a kábítószer árusítás és fogyasztás. Az egyik jobboldali politikus szerint a probléma hátterében az ellenőrizetlen bevándorlás áll, ezért a belügyminiszternek minél előbb cselekednie kellene.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. AUGUSZTUS 3. 09:30

A szocialista városvezetés tétlensége miatt teljesen ellehetetlenedett a lakók helyzete Párizs északi részén a 19. kerületben, a Stalingrad nevű városrész környékén élőknek ugyanis immár több mint három éve nincs egy nyugodt pillanatuk sem a környéken tanyázó drogosok miatt.

A városvezetés tud a problémáról és időnként tesz is látszatintézkedéseket, de a helyzetet ezidáig nem sikerült megoldaniuk, mindössze annyi történik, hogy időről időre egyik helyről a másikra telepítik át a kábítószerfüggőket. Anne Hidalgo főpolgármester még februárban döntött úgy, hogy a Stalingrad nevű metróállomás környékéről a közeli Jardin d’Eole nevű közparkot megnyitja a drogosok számára, majd pár hét múlva elszállítják onnan őket, ám ez nem igazán sikerült, a kábítószerárusok és ügyfeleik a mai napig a környéken tanyáznak és a nyílt utcán megy a drogkereskedés.

Az egyik helyi lakos elmondása alapján ez már több mint három éve így megy, a környéken lakóknak nincs egy nyugodt pillanatuk sem, mert rendkívüli módon megromlott a közbiztonság, a hatóságok pedig mindezt tétlenül nézik. Egy, a helyszínen készült felvételen jól látszik, hogy a Szajna mentén létesített Paris Plage nevű mesterséges strandtól alig pár méterre zavartalanul megy a drogkereskedés sötétedés után. A felvételt készítő férfi a CNews riportereinek arról is beszámolt, hogy reggel 4 órakor még zajlik a kábítószer adás-vétel az utcán, valóságos drogpiac alakult ki a lakók ablakai alatt, valamint egymást érik a dílerek közötti összetűzések. A helyiek abban bíznak, hogy a július 20-án kinevezett új párizsi rendőrfőkapitány, Laurent Nuñez véget vet az áldatlan állapotoknak, mivel elmondása alapján egyik fő célkitűzése a fővárosi kábítószer-kereskedelem felszámolása.

Az elkeseredett helyi lakosok Stop Crack Paris néven létrehozott Twitter-fiókjukban rendszeresen beszámolnak a környéken történtekről. Elmesélték például azt az esetet, amikor tavaly nyáron egy, a kábítószertől tudatát vesztett nő kis híján megvakított egy babakocsiban ülő kisgyereket. Az eset rendkívüli felháborodást keltett, még a nemzetközi sajtóban is beszámoltak róla, de a baloldali városvezetés még akkor sem tett érdemben semmit.

A helyi közösséget képviselő ügyvéd június elején nyílt levélben fordult a prefektushoz, melyben felhívta a rendőrkapitány figyelmét a kerületben uralkodó tarthatatlan helyzetre, kiemelve, hogy a környéken mindennaposak a lakók és a kereskedők elleni fizikai támadások és fenyegetések, a függők a nyílt utcán fogyasztják az illegális keménydrogokat, a dílerek nyilvános helyen kerülnek összetűzésbe egymással és gyakran fegyver is van náluk.

A helyi közösség által létrehozott Stop Crack Paris csoport a Twitteren a vezető politikusokat, név szerint Anne Hidalgo főpolgármestert, Élisabeth Borne miniszterelnököt, Emmanuel Macron államfőt és Gérald Darmanin belügyminisztert teszik felelőssé a kialakult helyzetért és azt kérdik, hogy mikor fognak végre tenni valamit.

Megszólalt a helyzettel kapcsolatban Julien Odoul jobboldali politikus is, a Nemzeti Tmöörülés tagja a CNews műsorában arról beszélt, hogy a drogprobléma hátterében elsősorban az anarchikus bevándorlás áll, majd hozzátette, hogy a belügyminiszternek beszéd helyett végre cselekednie kellene, méghozzá sürgősen.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

crack, drogs, france, insecurity, paris, stalingrad