Orosz gázzal melegszik Szerbia a télen, de enélkül is forró a talaj a belgrádi vezetés lába alatt

Orosz gázzal melegszik Szerbia a télen, de enélkül is forró a talaj a belgrádi vezetés lába alatt

Megállapodott a szerb és az orosz elnök a hosszútávú gázszerződésről. Ennek értelmében Szerbia a következő 3 évben is olcsó gázhoz jut. Mit jelent ez gazdaságilag a balkáni országnak, s mit hoz az oroszokkal való jó viszony Belgrádnak az uniós integráció szempontjából? Az biztos, hogy gáz lesz télen is: Vučić bejelentése szerint tízszer olcsóbban, mint az európai országokban. Közben folyamatos a nyomásgyakorlás Keletről és Nyugatról is Belgrádon. Ennek jegyében június 7-én Szergej Lavrov, június 10-én pedig Olaf Scholz utazik Szerbiába.

GAZDASÁG NAGYVILÁG POLITIKA 2022. MÁJUS 30. 10:47

Olcsó gázzal fűthet Szerbia

Szerbia kedvezményes áron juthat orosz gázhoz a következő 3 évben is. Erről egyezett meg telefonos beszélgetésük alkalmával Aleksandar Vučić és Vlagyimir Putyin. A szerb és az orosz államfő megállapodtak arról, hogy folyamatos lesz a balkáni ország földgázellátása a jövőben is. A megbeszélést követően a szerb elnök ismertette a részleteket.

„A földgáz árát egy meghatározott formula szerint számoljuk ki, ennek értelmében az nem haladja majd meg a 408 dollárt ezer köbméterenként, de lehet, hogy 310 dollárért is kapunk majd. Ez az ár 2,2 milliárd köbméter fogyasztásra érvényes. Kérdéses még továbbá 800 millió köbméter földgáz ára. Ennyivel nőtt a fogyasztásunk az elmúlt időszakban ”

– magyarázta Vučić.

Tízszer kevesebbet fizetnek az orosz gázért, mint Európa

A két politikai vezető megállapodása után azonnal levelet írt Szerbia Alekszej Millernek, a Gazprom vezérigazgatójának, hogy a részletekről már a napokban megegyezzenek. Belgrádnak sürgős a dokumentum aláírása, ugyanis május 31-én lejár a mostani gázszerződés.

kép: Szerbia elnöke

„Amennyiben mindent végrehajtunk, amiben Putyinnal megegyeztünk, akkor a gázellátás szempontjából nyugodt telünk lesz. A Gazprommal való tárgyalások után, s a mennyiség definiálását követően, tudjuk majd pontosan megmondani, hogy átlagosan mennyibe kerül majd a földgáz köbmétere Szerbiának.

Ebben a pillanatban, egyharmada lenne a piaci árnak, télen pedig tízszer kevesebb lesz annál, amelyet Európában a többiek fizetnek”

– mondta a sajtónak a szerb államfő.

Vučić tájékoztatta az orosz elnököt arról, hogy Szerbiának a korábbinál több gázra van szüksége, mert gazdaságilag fejlődik, s az ipara bővül, így a fogyasztás is egyre nagyobb. A két államfő az országban lévő tárolókapacitások bővítéséről is egyeztetett. Mint ismeretes, Szerbia jelenleg nem rendelkezik megfelelő méretű tárolólehetőségekkel, így a vásárolt földgáz egy részét Magyarországon helyezik el. Erről Orbán Viktor magyar kormányfővel egyezett meg a szerb elnök Újvidéken.

kép: Facebook

Szerbia a békében érdekelt

A telefonbeszélgetésük alkalmával Aleksandar Vučić elmondta, hogy Szerbia abban érdekelt, hogy minél gyorsabban véget érjen a háború, és béke legyen Ukrajnában. Vlagyimir Putyin válaszában úgy fogalmazott, hogy létezik egy szerződés, amely ott van Moszkva, Kijev és a nyugati hatalmak asztalán is, annak egyes részleteit az orosz államfő közölte is a szerb elnökkel, de Vučić a szerb sajtónak nyilatkozva aláhúzta: ezzel nem neki kell foglalkozni, s nem is árulhat el részleteket arról, hogy mit mondott ezzel kapcsolatban Putyin.

„Azt remélem, hogy béke lesz, egy nagyon korrekt és jó megbeszélésen vagyunk túl”

– így értékelte a tárgyalást a szerb elnök.

A Kreml is közleményt adott ki az eszmecserét követően. Moszkva szerint a két államfő elsősorban Szerbia gázellátásáról tárgyalt, és megállapították, hogy mindkét fél részéről megvan az igény Oroszország és Szerbia stratégia partnerségének erősítésére. A Kreml közlése szerint a két fél nem csak a gázról, hanem az ukrajnai helyzetről és Koszovóról is tárgyalt.

Szerbia önálló politikát folytat

Az orosz féllel való egyeztetés után, elemzők szerint tovább nőhet a nyomás Belgrádon. Aleksandar Vučić szerb elnök is erre számít. Mint fogalmazott: az ország a háború kitörése óta minden napját így éli, mert nincs olyan politikai szereplő, aki ne szeretné megmondani, hogy miként kéne vezetni Szerbiát. Az államfő ironikusan megjegyezte, hogy ezt nála szinte mindenki jobban tudja.

kép: Facebook

„Egyelőre nem tudom, hogy meddig tudunk kitartani az önálló, szuverén és független politikánk mellett. Nem volt könnyű az elmúlt 90 nap. Az elmúlt három hónapban kitartottunk az az álláspontunk mellett, amelyet még az ukrajnai harcok kezdetén megfogalmaztunk”

– nyilatkozta Vučić.

Belgrád szerint a nemzetközi nyomásgyakorlás főként Koszovó kérdését érinti majd.

Egymásnak adják a kilincset Belgrádban a nyugati és a keleti vezetők

A vasárnapi telefonbeszélgetés egy többnapos várakozást zárt le. Korábban a szerb elnök múlt szerdára jelentette be, hogy véleményt cserél az orosz államfővel, de nem sokkal később a Kremlből azt közölték, hogy a megbeszélés nem szerepel Vlagyimir Putyin napirendjében. Végül az egyeztetés vasárnap történt meg, és Belgrád egy egész Európában egyedülállóan kedvező gázszerződéshez jutott, amely biztosítani tudja az ország ellátását a következő három évben.

kép: Szerbia elnöke

Ez a megállapodás azonban egyes elemzők szerint további politikai nehézségeket hozhat Aleksandar Vučićnak. Brüsszel nem nézi jó szemmel, hogy Szerbia uniós tagjelölt ország, de közben Oroszországgal is kiváló kapcsolatokat ápol. Az EU vezetői szerint, amíg tart az ukrajnai háború nem lehet semlegesnek maradni.

A nyomásgyakorlás részeként két nagyon fontos látogatás előtt áll a szerb vezetés. Június 10-én, a balkáni turnéja részeként Pristina, Szkopje és Szarajevó mellett Belgrádba is ellátogat a német kancellár. A horvát Jutarnji cikke szerint Olaf Scholz éppen az oroszokkal való viszonyról akar tárgyalni Vučićtyal. Egyes nyugat-európai vélemények szerint az ország EU-s útjának teljes megakadását is jelentheti az, ha Szerbia nem hangolja össze a kül- és biztonságpolitikáját az Európai Unióval.

Három nappal Scholz érkezése előtt az egyik legbefolyásosabb orosz politikus is a szerb fővárosba érkezik. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter látogat Belgrádba, aki valószínűleg Putyin további üzenetét hozza majd.

Ha az orosz diplomácia vezetője valahova menne, őt nem lehet nem fogadni – ezt mondta a találkozót megelőzően Ognjen Pribičević. Szerbia volt németországi nagykövete szerint Vučić nem teheti meg, hogy ellentmond Lavrov érkezésének, még akkor sem, ha erre az EU és Németország is biztosan rossz szemmel néz majd.

kép: Szerbia elnöke

 

Szerbia eddig nem vezetett be szankciókat Moszkvával szemben, de elismerte Ukrajna területi integritását. Ennek a hozzáállásnak köszönhetően biztosította a gázellátását az ország az előttünk álló télre. A következő feladat, amely a szerb vezetés előtt áll, hogy az európai partnereinek a nyomásgyakorlásával kell megbirkóznia, akik ellenzik ezt a jó orosz-szerb viszonyt. Pribičević szerint Lavrov látogatása tovább erősíti majd a nyugatiak nyomását.

Európa-barát kormány kell

Április 3-án zajlottak le a parlamenti választások Szerbiában, de azóta sem alakult meg még az új kormány az országban. Egyelőre teljes a politikai bizonytalanság, hogy ki vezeti majd az országot. A Szerb Haladó Párton belül is megosztottak a vélemények, de elemzők szerint egy ember dönt majd mindenről. Ő pedig nem más mint a pártelnök, s az ország megválasztott államfője, aki kedden teszi le a hivatali esküjét a köztársasági képviselők előtt. Aleksandar Vučić párttársai közül azonban az elmúlt napokban többen is véleményt mondtak, hogy miként kellene folytatni az országnak a politikáját a következő időszakban.

kép: Szerbia kormánya

Zorana Mihajlović, a mostani kormány minisztere szerint a következő kabinet elsődleges célja a teljes jogú európai uniós tagság kell, hogy legyen.

„Nincs dilemma, Szerbiának mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy ezt a célt elérje”- mondta a politikus.

Vladimir Đukanović, a szerb államfő egyik közeli munkatársa szerint az oroszok elleni szankciók bevezetésével nyilvánvaló, hogy minden ajtó megnyílna a Nyugat felé, de mint fogalmazott, olyan fogalmak is léteznek, mint a morál és a becsület.

GAZDASÁG NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

gas, russia, serbia