Őrületnek tartja a kancellár a gender ideológia és a kritikus fajelmélet terjedését az egyetemen

A kancellár őrültségnek nevezte az egyetemet megfertőző ultraliberális trendeket, és a kampuszokon kialakított biztonságos tereket. A tisztviselő kijelentette, hogy a szólásszabadság korlátozása ellentétes az egyetem céljaival.

NAGYVILÁG 2023. FEBRUÁR 22. 12:19

Az Oxfordi Egyetem kancellárja Lord Patten, aki Hongkong utolsó brit kormányzója volt, mielőtt a volt gyarmatot átadták Kínának, azt mondta, hogy a szólásszabadság korlátozása ellentétes az egyetemek céljával.

A kancellár a The Oxford Student című diáklapnak nyilatkozva azt mondta, „régi vágású liberális vagyok, és úgy vélem, hogy a szólásszabadság és a tolerancia az egyik legfontosabb érték egy nyitott társadalomban. Ha az egyetemek nem a szólásszabadság bástyái, akkor mik lesznek azok?

Lord Patten a továbbiakban saját egyetemi hallgatói tapasztalatairól is beszámolt. Megjegyezte, hogy erkölcstan oktatója marxista ateista volt, egy olyan filozófia követője, amely ellentétes volt saját neveltetésével, ugyanis a férfi saját bevallása szerint egy mérsékelten jobboldali, alsó középosztálybeli családból származott.

„Ez tönkretett engem? Megdöbbentett ez engem? Az igazság az, hogy szerintem az egyetemen többek között azt kellene megtanulni, hogy egy vita nem ugyanaz, mint egy veszekedés. És hogy egy vita és azok az emberek, akiknek más az álláspontjuk, mint neked, nem kérdőjelezik meg az identitásodat. Lehet, hogy egyeseknek eltérő nézeteik vannak az identitással kapcsolatban. És remélem, hogy mi egy jó egyetemként intellektuális önbizalmat és képességet adunk az embereknek ahhoz, hogy toleránsan vitatkozzanak azokkal az emberekkel, akik nem értenek velük egyet” – tette hozzá a kancellár.

A biztonságos terek kérdése az egyetemi kampuszokon tavaly októberben ismét felütötte a fejét Nagy-Britanniában, amikor a Westminster Egyetem diákszövetsége által szervezett fekete történelem hónapjának eseményeit úgy hirdették meg, hogy a fekete diákok számára fenntartott, biztonságos teret biztosítanak a viták és az őszinte beszélgetések számára.

NAGYVILÁG

Címkék:

blm, critical race theory, gender ideology