Pénzért kínálnak munkaszerződéseket a migránsoknak

A migránsoknak csaknem negyvenezer eurót kellene fizetnie egy ilyen szerződésért, amivel a birtokukban könnyebben kaphatnak letelepedési engedélyt.

NAGYVILÁG 2022. NOVEMBER 25. 14:49

A svédországi Skåne régióban a migránsoknak felajánlják, hogy hamis munkaszerződéseket vásárolhatnak, amelyeket aztán felhasználhatnak a tartózkodási engedélyük megszerzéséhez.

A Statstelevisionen médium elért egy Samira nevű nőt, aki nyolc évvel ezelőtt érkezett Svédországba. Többször is elutasították a tartózkodási engedély iránti kérelmét, és elmondták neki, hogy munkaszerződést kell szereznie ahhoz, hogy legálisan az országban maradhasson.

„Találkoztam egy családdal, akik felajánlottak egy munkát, mint személyi asszisztens, de több százezer svéd koronát kellett volna fizetnem a munkáért”

– mondta Samira. A megállapodás az volt, hogy minden hónapban fizetést kap, de azt kiveszi a bankból és visszaadja a munkáltatónak, plusz három éven keresztül havonta 13 000-15 000 koronát kell fizetnie. A nő saját bevallása szerint, ha megengedhette volna magának, beleegyezett volna a megállapodásba, még akkor is, ha ez illegális.

A nő szerint ez az eset csak egy a sok közül. A migrációs hivatal azonban azt állítja, hogy nincs tudomása ilyen jellegű széles körben elterjedt csalásokról.

„Arról, hogy az emberek fizetnek a munkaszerződésért, jelenleg nincs tudomásunk” – mondta a hivatal engedélyezési folyamatokkal foglalkozó részlegének osztályvezetője.

Októberben azonban megjelent a svéd állami számvevőszék egy jelentése, amely a migránsok úgynevezett „pályamódosításával” foglalkozik, amikor a menedékkérők inkább munkavállalási engedélyt kérnek tartózkodási engedély helyett.

„Látjuk, hogy az emberek menedékjogot kérnek Svédországban, noha nyilvánvalóan nincs alapjuk a menedékjogra. Mindezt azért teszik, hogy aztán az elutasítás után a kérelmet megváltoztassák munkavállalói engedélyre vonatkozó kérelemre” – magyarázta Maria Malmer Stenergard (M) migrációs ügyekért felelős miniszter.

NAGYVILÁG

Címkék:

corruption, migration, sweden