Szerb-koszovói vita: Moszkva kiáll a szerbek mellett

Szerb-koszovói vita: Moszkva kiáll a szerbek mellett

A Kreml közleményben állt ki a szerbek mellett a koszovói konfliktusban. Dmitrij Peszkov közölte: a szerbek jogait garantálni kell, a szerbek oldalán van Moszkva. A pristinai kormánynak a szerb dokumentumok el nem ismerésével kapcsolatos döntései alaptalanok – írja az elnöki szóvivő.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. AUGUSZTUS 1. 13:05

Az orosz kormányzat is megszólalt a szerb-koszovói vitában. Moszkva egyértelműen a szerbeket támogatja a konfliktusban.

„A koszovói szerbek mellett vagyunk. Hiszünk abban, hogy a pristinai kormányzat elvárásai teljességgel megalapozatlanok” – nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Dmitrij Peszkov.

kép: Screenshot

A Kreml szóvíjő hozzátette: Moszkva úgy véli, hogy a Koszovó függetlenségét elismerő nyugati országoknak minden befolyásukat be kell vetniük arra vonatkozóan, hogy figyelmeztessék a tartomány hatóságait (Oroszország nem ismeri el Koszovót önálló államként), ne tegyenek olyan meggondolatlan lépéseket, amelyek a feszültség további növekedéséhez vezethetnek.

Peszkov kiemelte: most sikerült elkerülni az eszkalációt, de a helyzetet csak egy hónapra oldották meg, ugyanis a döntés végrehajtását augusztus 1. helyett szeptember 1-re halasztották. Elmondta: nagyon fontos, hogy minden oldal óvatosságot tanúsítson ebben a szituációban. A koszovói és a szerb vezetés közötti konfliktus vasárnap este erősödött fel ismét. Erről a V4NA is írt részletesen.

kép: Pixabay

Moszkva követeli, hogy tartsák tiszteletben a Koszovóban élő szerbek jogait.

„Támogatjuk Belgrád békés, konstruktív álláspontját, s azt, hogy a szerb elnök a békére és konstruktív hozzáállásra szólít fel” – mondta Peszkov.


 

 

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

kosovo, peskov, russia, serbia