Tetoválást nem csinálhatnak, de nemet válthatnak a kiskorúak

A gyermekorvosok szövetségének állásfoglalása szerint a kiskorú gyerekek nem nem elég érettek ahhoz, hogy eldöntsék, tetoválást csináltatnak. Azonban ugyanez a szervezet támogatja, hogy a kiskorúak szülői beleegyezés nélkül végeztessenek magukon nemváltó kezeléseket.

NAGYVILÁG 2022. NOVEMBER 18. 09:59

Nemrég egy 10 éves fiú tetoválással a karján jelent meg az iskolában New Yorkban. Miután az iskolai védőnő hívta a rendőrséget, a gyermek anyját, aki engedélyt adott testváltozatásra és a tetoválóművészt is letartóztatták, erről a New York Times számolt be.

Ez az esemény újból vitát váltott ki a tetoválásokra vonatkozó alsó korhatárról az Egyesült Államokban. Ezzel kapcsolatban egy orvos, aki egy gyermekorvosi szövetség, az American Academy of Pediatrics tetoválásokról szóló útmutatójának szerzője is, kijelentette, a 18 év alatti gyermekek nem rendelkeznek azzal a hatáskörrel, hogy beleegyezzenek egy maradandó jel elhelyezésébe a testükön. Azonban ez a szakmai szervezet támogatja azt, hogy a kiskorúak önállóan dönthessenek a nemváltó kezeléseikről és a nemi szerveik eltávolításáról, hívj fel rá a figyelmet a The Post Millennial.

„Ez egy maradandó jel vagy szimbólum, amelyet a testünkre teszünk, és nem hiszem, hogy a 18 év alatti gyerekek ilyen döntési jogkörrel rendelkeznek” – mondta Dr. Cora Bruener.

A tetoválásra nincs szövetségi alsó korhatár, és a szabályok államonként eltérőek. Egyesek, mint például New York, 18 éves kortól engedélyezik, hogy a fiatalok saját hatáskörben döntsenek, más államok pedig szülői beleegyezéssel már a 14 év felettieknek is engedélyezik a tetoválást.

Eközben az Egyesült Államokban rendre azt állítják a döntéshozók, hogy a magukat transzneműnek tartó gyerekeknek joguk van beleegyezni a visszafordíthatatlan nemváltásba, amely pubertásgátlók, és keresztnemű hormonok használatával illetve súlyos beavatkozásokkal jár. Az országszerte működő gender-klinikákon a pubertáskorba lépő gyerekeknek ráadásul a spermiumok vagy petesejtek lefagyasztásának lehetőségét kínálják, mivel a nemi hovatartozásukat megváltoztató kezelés, amelybe beleegyezésüket adták, valószínűleg meddővé teszi őket.

Sőt, míg a New York Times cikke olyan szülők történetét meséli el, akiket letartóztattak és gyermekeik veszélyeztetésével vádoltak meg, mert beleegyeztek a tetoválásba, addig néhány államban jelenleg olyan törvények elfogadását fontolgatják, amelyek állami gondozásba helyezné azokat a gyerekeket, akiknek a szülei nem járulnak hozzá a nemváltásukhoz.

NAGYVILÁG

Címkék:

changing genders, childrens, tattoo, united states of america