Tízezrével özönlenek az illegális migránsok Franciaországból Angliába

Tízezrével özönlenek az illegális migránsok Franciaországból Angliába

Már most meghaladta a tavalyi adatokat azoknak az illegális migránsoknak a száma, akik a két országot összekötő La Manche csatornán érkeznek a szigetországba, de az év végére akár meg is duplázódhat. Bár Anglia több mint 60 millió eurót költött a határvédelemre, a franciáknak mégsem sikerül megfékezni a migránsáradatot, ráadásul az EJEB is akadályozza a brit belügyminiszter munkáját, felfüggesztette ugyanis az illegális határátlépők Ruandába történő kitelepítését.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. SZEPTEMBER 15. 16:38

Nem enyhül a Nagy-Britanniára nehezedő migrációs nyomás, sőt, minden eddiginél több illegális bevándorló kelt át a Franciaország és Anglia között lévő La Manche csatornán a szigetországba. A brit védelmi minisztérium által közölt adatok szerint hétfőn egyetlen nap alatt 601 embert észleltek a hatóságok, akik összesen 19 csónakban keltek át a tengeren és ezzel 28 561-re nőtt az idén regisztrált illegális migránsok száma, meghaladva a 2021-es évben rögzített 28 526 főt, derül ki az Independent cikkéből.

2018 óta folyamatosan nő a La Manche-on átkelő illegális migránsok száma, ami a Libération nevű francia lap szerint annak tudható be, hogy megerősítették az ellenőrzést Calais kikötőjében és a Csalagút környékén, így a bevándorlók úgy vélik, a La Manche-csatornán való átkelés a szigetországba való jutás legegyszerűbb módja.

A brit belügyminisztérium adataiból egyértelműen látszik, hogy a számok az utóbbi pár évben ugrásszerűen megnőttek. Míg 2018-ban mindössze 299 átkelést észleltek a hatóságok, addig ez a szám 2019-ben már 1843-ra nőtt, 2020-ban már több mint négyszer annyi, 8466 illegális átkelés történt a két ország között, 2021-ben pedig 28 526 eset volt. Az Independent felhívja rá a figyelmet, hogy az idei évben eddig regisztrált 28 561 átkelés csaknem a duplája a tavalyi év azonos időszakában történt illegális migránsok számának, egy brit parlamenti jelentés becslései szerint az idei év végére a La Manche-csatornán átkelők száma elérheti akár a 60 ezret is.

A statisztikák szerint a tengeren átkelő illegális migránsok nemzetisége is változott a tavalyi évhez képest, míg 2021-ben a bevándorlók több mint fele iráni és iraki volt, addig az idei év első hat hónapjában az afgánok és az albánok tették ki a szigetországba érkező illegális migránsok 18 százalékát, utánuk következnek az irániak 15, majd az irakiak 13 százalékkal.

A kiéleződött migrációs helyzet miatt rendkívül feszültté vált Nagy-Britannia és Franciaország között a diplomáciai viszony, majd heves vitákat követően 2021 végén a két ország megállapodott abban, hogy közösen veszik fel a harcot az illegális tengeri átkelések ellen. A megegyezés értelmében a britek 2021-ben és 2022-ben 62,7 millió euróval támogatják Franciaországot, hogy megfelelő eszközöket tudjanak beszerezni az illegális bevándorlás ellen folytatott küzdelemhez, a francia belügyminisztérium pedig arra tett ígéretet, hogy megnöveli a part mentén járőröző rendőrök számát.

A rengeteg pénz ellenére úgy tűnik, továbbra sem sikerül hatékonyan megfékezni a két ország közötti illegális bevándorlást, ami abból is látszik, hogy 2022. augusztus 22-én megdőlt az abszolút rekord, ezen a napon ugyanis 27 hajóval összesen 1295 ember kelt át a La Manche-on.

Priti Patel korábbi brit belügyminiszter a franciákkal közös határvédelem mellett szorgalmazta az illegális bevándorlók Ruandába történő kitelepítését, erről júniusban állapodott meg a két ország. A brit politikus azt várta az intézkedéstől, hogy majd elrettentő hatással lesz a bevándorlókra, ám az akció már az első alkalommal kudarcba fulladt, az Emberi Jogok Európai Bírósága ugyanis úgy ítélte meg, hogy a kitelepítés jelentős károkat okozott volna az illegális migránsok életében, ezért a bevándorlókat szállító gép nem szállhatott fel. A brit belügyminiszter csalódottan vette tudomásul a bíróság döntését.

A történtekről beszámoló 20 minutes nevű francia lap úgy tudja, hogy Priti Patel utódja, Suella Braverman brit belügyminiszter lelkesen támogatja az illegális migránsok Ruandába való visszaküldését, ám a projekt jelenleg felfüggesztés alatt áll az Egyesült Királyság bírósági felülvizsgálata miatt.

 

 

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

crossings, france, Great Britain, illegal migrants, la manche, raising number