TikTokon hirdetnek utakat Nagy-Britanniába albán csempészek

TikTokon hirdetnek utakat Nagy-Britanniába albán csempészek

Jelentősen megnőtt az Albániából érkező illegális bevándorlók száma Nagy-Britanniában. A migránsok a La Manche csatornán keresztül, apró csónakokkal próbálnak bejutni a szigetország területére. Útjukat a feltételezések szerint albán bűnözői csoportok szervezik meg, melyek nem csak ember-, hanem kábítószer-csempészettel is foglalkoznak. Az út ára 4 000 font, ajánlatot pedig akár a TikTokon is találhatnak az érdeklődők – állítják brit források. A londoni kormány egyébként biztonságos országként tekint Albániára, így gyorsan kiutasíthatják azokat, akiket elkapnak.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. SZEPTEMBER 12. 12:59

Nagy volt a forgalom idén nyáron a Franciaország és Nagy-Britannia közötti La Manche csatornán, augusztusban a napi rekord is megdőlt, 24 óra leforgása alatt 1 295 ember kelt át illegálisan az Egyesült Királyságba. Az év első felében a teljes létszám 12 747, melyből 2 165 személy Albániából érkezett. Arányuk az év második felétől ugrott meg lényegesen, augusztusban már a 60 százalékot is elérte. Az albánok így az afgánokkal együtt a legnagyobb illegális bevándorlói csoportot jelentik a csatornán.

kép: TikTok

A megugró migrációs szám okán egyeztetett nemrégiben a két ország belügyminisztere. A posztjáról távozó brit Priti Patel akkor azt mondta, az albánok kihasználják Nagy-Britannia migrációs rendszerét, míg albán kollégája, Bledar Çuçi arra szólította fel hazája állampolgárait, hogy hagyjanak fel az illegális és veszélyes belépési kísérletekkel Nagy-Britannia területére. A politikusok arról is egyeztettek, hogy London kész újabb munkahelyeket nyitni az albán származású bevándorlóknak, akik így legális úton léphetnek be az országba. A brit kormány emellett arról is döntött, hogy az illegális bevándorlókat szeptembertől gyorsított eljárásban küldik haza. A brit kormány szóvivője így fogalmazott:

„Nemcsak a bevándorlási törvényeinkkel való nyílt visszaélés ez, hanem a kiszolgáltatott emberek életét is kockáztatják, akiket a könyörtelen bűnbandák kihasználnak.”

„Könyörtelen szakmaiságot” hoztak ugyanis a londoni és környékbeli kábítószerpiacra az albán bűnözők – fogalmazott még februárban a brit Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NCA). Adataik szerint az albánok az elmúlt öt évben növelték meg jelentősen befolyásukat a feketepiacon. A brit sajtó szerint a megugró migráció is ezekhez a már kiépült bandákhoz lehet köthető.

Az embercsempészek nem finomkodnak, ha a „szolgáltatásuk” népszerűsítéséről van szó. Még a TikTokon is találni videókat, melyek kisbuszos, majd csónakos utaztatást kínálnak Tiranától Calais-ig, és onnan a szigetország partjáig. Helyenként árat is feltüntetnek – brit újságírók például egy 4 000 fontos ajánlatra futottak rá. Számos videót találni emellett csónakokba zsúfolt albánokról, majd a sikeres partot érésről is. Az egyik felvételen az érkező férfiak büszkén mutatják kezükkel nemzeti szimbólumukat, az albán sast.

kép: TikTok

Albánia biztonságos országnak számít. Tagja a NATO-nak, és európai uniós tagságra is készül. A migránsáradat megindulását így kizárólag gazdasági szempontok indokolhatják. A balkáni országban a tavaszi adatok szerint 11 százalékos a munkanélküliség, az átlagbér 500 euró alatti, a minimálbér pedig 270 euró alatt van. Az elvándorlásra elsősorban a fiatalok adják a fejüket, 2016 óta több mint 600 ezren hagyták el az országot.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

albanian, migrant, uk