Transznemű korcsolyázó nyitotta meg a műkorcsolya Európa-bajnokságot

Az Európa-bajnokság nyitóünnepségének fő mutatványa egy olyan transznemű egykori korcsolyázó volt, akinek alig sikerült állva maradnia a jégen.

NAGYVILÁG 2023. JANUÁR 31. 17:34

Minna-Maaria Antikainen transznemű műkorcsolyázó volt a finnországi műkorcsolya Európa-bajnokság megnyitójának egyik főszereplője. Az ünnepségen a női műkorcsolyázók nemzeti zászlóikat tartották a kezükben, miközben Antikainen egy rendkívül kínos műsort adott elő.

Antikainen többször megbotlott és el is esett, majd pedig képtelen volt felállni a jégről, egészen addig, amíg a finn zászlót tartó korcsolyázó fel nem segítette, majd átadta neki a kék-fehér nemzeti zászlót, hogy inkább ő vigye.

„A fellépők sokszínű csoportjával szeretnénk megmutatni, hogy a jégen mindenki számára van hely” – mondta Beata Leppilampi koreográfus és edző.

Outi Wuorenheimo, a Finn Műkorcsolya Szövetség ügyvezető igazgatója és az ISU Műkorcsolya Európa-bajnokság főtitkára is a sokszínűséget méltatta. Az elmúlt években megjelentek a női sportokba beszivárgó transznemű férfiak. Többek között Laurel Hubbard súlyemelő, aki Új-Zélandot képviselte az olimpián: bár nem ért el helyezést, ennek ellenére megkapta „Az év sportolója” címet.

Szintén nagy port kavart Lia Thomas transznemű főiskolai úszó, aki a Pennsylvaniai Egyetemet képviselte országos szinten is. Amint arról a V4NA is beszámolt, egyre több botrányt okoz, hogy magukat nőnek valló férfiak a nőkkel együtt versenyezhetnek a különböző sportágakban. A legtöbb esetben a transzneműek anélkül le tudják győzni a női versenytársakat, hogy különösebben megerőltetnék magukat.

Lia Thomas tavaly a várakozásoknak megfelelően könnyedén legyőzte versenytársait, sőt, minden addigi rekordot megdöntött a teljesítményével. De nem csak az igazságtalanság gyötörte a női csapattársakat és versenytársakat. A Pennsylvaniai Egyetem úszócsapatának több tagja is megszólalt, név nélkül osztották meg aggályaikat. Elmondásuk szerint a legkényelmetlenebbül az öltözőben érzik magukat Lia Thomas miatt.

“Az öltözés határozottan kínos, mert a transznemű úszónak megvannak a férfi nemi szervei, és vonzódik is a nőkhöz. Thomas gyakran nem takarja el az átöltözések során a péniszét, és a csapattársainak arról mesél, hogy nőkkel szokott randevúzni. Így az se világos számunkra, hogy leszbikus transznemű nőnek, vagy pedig heteroszexuális férfinak vallja-e magát valójában”

– mesélte az egyik úszó, egy másik pedig arról számolt be, hogy “a valódi női úszók jelenleg harmadosztályú állampolgárokként vannak számontartva a csapatban”.

Korábban egy férfinak született transznemű elindulhatott a New York-i gördeszkaverseny női számában. A 29 éves Ricci Tres természetesen könnyen legyőzte ellenfeleit és hazavihette az 500 dolláros pénznyereményt. Az ellenfelei nagyrészt még csak kislányok voltak, akiknek esélyük sem volt felvenni a versenyt a 29 éves férfival. A második helyezett például egy 13 éves lány lett, a harmadik helyezett pedig egy 16 éves tinédzser. A döntő hat versenyzője közül négyen 18 év alattiak voltak, a legfiatalabb versenyző, az ötödik helyezett Juri Iikura pedig mindössze 10 éves volt. Egy női gördeszkás versenyző, Taylor Silvermann számolt be az esetről a Twitteren.

Silvermann is megtapasztalhatta, hogy milyen az, amikor egy bajnokság szervezői megengedik a férfinak született transz versenyzőknek, hogy ellenük mérkőzzenek meg. Egy Lilian Gallagher nevű transznemű sportoló anélkül győzte le a teljes női mezőnyt, hogy megerőltette volna magát, így összesen ötezer euró pénznyereményt vihetett haza. Silvermann pedig ezt nem hagyta szó nélkül, az Instagram oldalán fakadt ki a történtek miatt.

“1000 dollárt kapott a selejtezőben, 3000 dollárt a döntőben, és 1000 dollárt a legjobb trükkért. Ez összesen 5000 dollárt tett ki a női sportolóknak szánt pénzdíjból. Én 1000 dollárt kaptam a selejtezőben és 1750 dollárt a második helyért, tehát összesen 2750 dollárt. A harmadik helyezett lány 750 dollárt kapott. Az a lány, aki 1000 dollárt érdemelt volna a legjobb trükkért, semmit sem kapott, azzal együtt, aki a harmadik lett volna.”

– írta a gördeszkás lány a bejegyzésben, majd mindezt el is küldte egy levélben a szervezőknek.

Gombamód terjed a genderőrület a profi sportban is. Az NFL amerikaifutball-bajnokságában szereplő Carolina Panthers nemrég jelentette be, hogy ők fogják alkalmazni a történelem első transznemű pomponlányát. “Ez egy olyan pillanat, amit soha nem fogok elfelejteni, és alig várom, hogy megmutassam nektek, mit tud ez a lány” – írja a Panthers legújabb pomponlánya.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

JustinE Simone Lindsay (@justinesimone_) által megosztott bejegyzés

De nem csak az Egyesült Államokban terjed a genderlobbi, hiszen az Egyesült Királyságban is egyre gyakrabban fordul elő, hogy magukat nőnek azonosító férfiak versenyezhetnek a nőnek született sportolók ellen. Nagy port kavart az az eset is, amikor két biológiai férfi elindulhatott az Egyesült Királyság egyik legnagyobb kerékpárversenyén, majd természetesen ők foglalhatták el a dobogó első és második fokát. A verseny utáni eredményhirdetésről készült szürreális fotó órák alatt bejárta a világhálót. A dobogó első két fokán nőként viselkedő férfiak álltak, akik annyira büszkék voltak, hogy legyőzték az összes női versenyzőt, hogy egy csókot is loptak egymástól. Mellettük a pódium harmadik fokán egy nő állt, aki a kisgyerekét tartotta a kezében.

NAGYVILÁG

Címkék:

gender lobby, lmbtq, united states of america