Ugrásszerűen megnőtt az EU-ba érkező illegális migránsok száma – videó

Ugrásszerűen megnőtt az EU-ba érkező illegális migránsok száma – videó

2022 első negyedévében minden eddiginél több illegális határátlépés történt az Európai Unió határain. Egy jobboldali politikus pár napja videóval bizonyította, hogy az olasz-francia határon a migránsok által használt útvonalon semmiféle ellenőrzés nincs.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. JÚNIUS 14. 16:22

Az idei a rekordok éve az illegális határátlépések tekintetében, ez derül ki a Frontex jelentéséből. Az Európai Unió határain történő illegális belépések száma ugyanis minden eddiginél magasabb volt.

Január és május között 82 százalékkal ugrott meg az illegális határátlépések száma, összesen 86 420 esetet regisztráltak, csak májusban 23 500 illegális belépés történt, ami 75 százalékos növekedést jelent 2021 májusához képest.

A számok növekedése különösen szembetűnőek az Európai Unió keleti határán, itt ugyanis idén májusban 2155 illegális határsértés történt. A jelentésből az is kiderül, hogy január óta 40 000 illegális határátlépést regisztráltak a balkáni útvonalon, melyeket többnyire szíriai vagy afgán bevándorlók hajtottak végre.

A Frontex ugyanakkor kihangsúlyozza a jelentésben, hogy a statisztikába nem számították bele azt a több mint 5,5 millió ukrán állampolgárt, akik a február végén kitört orosz-ukrán háború miatt léptek be az EU területére Ukrajnából és Moldovából.

A Frontex által közzétett térképen látszik, hogy 2022 első öt hónapjában az Európai Unióba vezető legaktívabb migrációs útvonalak a nyugat-balkáni, a közép-mediterrán és a kelet-mediterrán útvonalak voltak.

A közép-mediterrán útvonalon 16 828 határsértést rögzítettek a hatóságok, ezen az útvonalon leginkább egyiptomi, bangladesi és tunéziai bevándorlók közlekedtek. A Földközi-tenger keleti térségében ugyanakkor rendkívüli módon, 116 százalékkal ugrott meg az illegális határátlépések száma az idei év első öt hónapjában, Cipruson pedig még ennél is nagyobb mértékben, 216 százalékkal több esetet regisztráltak. Ezen a területen a legtöbb migráns Nigériából, Szíriából és Kongóból érkezett.

Az illegális bevándorlás hatalmas problémát jelent több európai országban is, a migránsok által használt útvonalakat mégsem ellenőrzik megfelelően. Amint arról a V4NA beszámolt a napokban, Damien Rieu francia jobboldali politikus videófelvétellel bizonyította, hogy gond nélkül át lehet jutni Olaszországból Franciaországba az ország déli részén lévő Menton városának közelében. A politikus a migránsok és az embercsempészek körében előszeretettel használt útvonalon kelt át a határon úgy, hogy útközben semmiféle ellenőrzéssel nem találkozott sem az olasz, sem a francia oldalon.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

borders, eu, frontex, irregular entries, migrants