Újabb, a gyermekvédelemmel kapcsolatos hiányosságra hívták fel a figyelmet a civilek

Egy anya nemrég arra hívta fel a figyelmet, hogy a gyermekvédelmi törvények hiányossága miatt miként tudta egy pedofil online zaklatni a gyermekét.

NAGYVILÁG 2023. FEBRUÁR 22. 16:10

Egy ausztrál anya nemrég nyilvánosságra hozta a gyermeke kizsákmányolásának történetét, amely rámutat a gyermekvédelmi törvények hiányosságaira, és dermesztőnek nevezte azokat.

Jen Hoey egy parlamenti vizsgálat során mesélt arról, hogy kilencéves lányát hogyan zaklatták online. Elmondta, hogy lányának két évébe telt, mire elmondta neki, mi történt, mert félelemben élt, miután az elkövető közölte vele, hogy letartóztathatják, hogyha bárkinek is elmondja mi történt vele.

„Az egész viselkedése megváltozott, a szeparációs szorongás szélsőséges jeleit vettem rajta észre amikor találkoztunk, és sokkal kevesebbet kezdett enni. Miután elmondta a történetet, minden egyes nap tájékoztatott arról, hogy attól félt, hogy letartóztatják. Tele volt önváddal és szégyennel” – mondta az anyuka, aki azóta megalapította a Not My Kid nevű érdekvédelmi szervezetet, hogy felvilágosítsa a szülőket az online térben terjedő pedofília kockázatáról.

Az aktivista édesanya szerint szükség lenne egy olyan forródrótra, amelyhez a 18 év alattiak fordulhatnak, ahol biztosak lehetnek abban, hogy nem kerülnek bajba, ha ilyen helyzetbe kerülnek, a helyi hatóságokat pedig jobban fel kell világosítani a kérdésről.

Hoey részletesen kitért arra is, hogy foglalkozni kell az új fiókokat létrehozó ragadozókkal. Elmesélte egy 12 éves gyermek édesanyjának történetét, aki azzal kereste meg, hogy lánya a Snapchat képmegosztó platformon egy online ragadozó áldozatává vált. „A lány egy kompromittáló videót küldött magáról, és az elkövető ezt követően visszaküldte a videót, és többet követelt. Annak ellenére, hogy a lány letiltotta a férfit, a férfi 12 hónapon keresztül több mint 20 profilt használva többször is kapcsolatba lépett vele, további videókat követelve”.

Az is kiderült az anya számára, hogy a Twitteren nincsenek ausztrál munkatársak, akikkel a szabályozó hatóság kapcsolatba léphetne, ha ilyen anyagokkal kapcsolatos panaszok érkeznek. Elon Musk ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a Twitter első számú prioritása a gyermekkizsákmányolás visszaszorítása a platformon.

„Most már van kapcsolatunk a regionális képviselőkkel, de ez nem egészen ugyanaz, mintha lenne valaki, akivel felvehetnénk a kapcsolatot, és személyesen találkozhatnánk” – mondta Toby Dagg megbízott operatív igazgató.

David Shoebridge, a Zöldek szenátora szerint a Microsoft által szolgáltatott bizonyítékok, amelyek részletesen bemutatják, hogy két napba telt, mire reagáltak a gyermekek kizsákmányolására vonatkozó panaszokra, beleértve a Skype-on történő élő közvetítést is, rendkívül aggasztóak.

„A szabályozás, a felderítés és a végrehajtás hiányosságai ezen a területen dermesztőek” – tette hozzá Shoebridge. A szenátor arra is felszólította a kormányt, hogy foltozza be azokat a jogi réseket, amelyek lehetővé teszik, hogy az elítélt pedofilok a vagyonukat nyugdíjalapokba rejthessék, hogy elkerüljék az áldozataiknak fizetendő kártérítést.

NAGYVILÁG

Címkék:

australia, child abuse, childrens, pedophilia