Újra hajléktalanokat tesznek utcára, hogy legyen helye a migránsoknak

A konzervatív képviselők állítása szerint egy menedékhelynek használt szállodából nemrég 34 hajléktalant költöztettek ki, hogy legyen hely a migránsoknak.

NAGYVILÁG 2022. NOVEMBER 23. 13:51

Egy konzervatív képviselő állítása szerint nemrég hajléktalanokat távolítottak el egy befogadóhelyről, hogy helyet csináljanak 34 migránsnak Angliában. A város konzervatív párti parlamenti képviselője, Ben Bradley szerint a hajléktalanok kitelepítését azzal indokolták a hatóságok, hogy az nem volt a megfelelő hely számukra, ezért küldték el őket.

A belügyminisztériumot a menedékkérők elhelyezésében segítő szervezet, a Serco azonban tagadta az állításokat. A Mansfieldi Kerületi Tanács azonban azt közölte, hogy vasárnap kapott egy hivatalos levelet a belügyi tárcától, amelyben igényt tartott a szállás használatára.

Ben Bradley, aki a Nottinghamshire megyei tanácsot is vezeti, elmondta, hogy hihetetlenül frusztrálónak találja a mansfieldi helyzetet.

„Olyan embereket dobtak ki, akik az épületet átmeneti szállásként használták, és akik hajléktalanok. Őszintén szólva, ez így nem megy. A városnak egy olyan területét választották ki a hatóságok, amely nem a megfelelő a migránsok elszállásolására és nem felel meg az ellátási követelményeknek sem”

– mondta. Amint arról a V4NA már korábban is beszámolt, a kiszivárgott adatok szerint az Egyesült Királyságba illegálisan belépő migránsokat van, hogy három- és négycsillagos szállodákban helyezik el, ami éjszakánkét akár 125 fontba is kerül a brit adófizetőknek.

A belügyminisztérium szóvivője az értesülésre reagálva azt mondta, hogy csak a legvégső esetben biztosítanak szállodai szobákat a migránsok számára, mivel azonban rengeteg embert kell elhelyezni, ezért szükség van erre. Hozzátette, dolgoznak azon, hogy ennek a gyakorlatnak véget vessenek.

A menekültáradat hatalmas terhet ró a szigetországra, évi 2,1 milliárd fontba, átszámítva közel 2,5 milliárd euróba kerülhet a brit kormánynak a menekültügyi rendszer fenntartása. Az erre a célra szánt összeg először haladhatja meg a kétmilliárd fontos határt. Mindez egyben azt is jelenti, hogy a brit belügyminisztérium menekültügyre fordított kiadásai 56 százalékkal emelkedtek egy év alatt.

A statisztikák alapján jelenleg 116 109 menedékkérő kap pénzügyi támogatást a kormánytól. Az adófizetők pénzéből származó összeg főként a menedékkérelemért folyamodó migránsok elhelyezési és ellátási költségeit, valamint egyéb kapcsolódó költségeit fedezi. A menedékkérelem benyújtása után a migránsok ingyenes szállást, illetve heti mintegy negyven font költőpénzt kapnak, ezen felül igénybe vehetik az egészségügyi szolgáltatásokat, illetve ingyenes fogászati ellátásban részesülhetnek, az 5 és 17 év közötti gyerekek pedig bekerülhetnek az oktatási rendszerbe.

Az említett csaknem kétmilliárd fonton túl is jelentős összegeket költ a migráció kezelésére Nagy-Britannia. A szigetország és Franciaország közötti La Manche csatornán zajló illegális migráció megfékezésére például a brit kormány már mintegy 100 millió fontot fizetett Franciaországnak. Az összegből a francia hatóságok többek között a tengerparti őrjáratokat állították fel, emellett a stratégiai pontokon éjjel is látó kamerarendszereket telepítettek.

NAGYVILÁG

Címkék:

Great Britain, homeless people, migration, united kingdom