Világraszóló butasággal téveszti meg a közmédia az embereket

Egy, a fényszennyezés rovarokra tett hatásairól szóló ismeretterjesztő filmben azt állították, hogy a méhek beporozzák a búzát – annak ellenére, hogy az önporzó.

NAGYVILÁG 2023. MÁRCIUS 21. 16:38

Azok után, hogy Németország beállt azok sorába, akik a rovarevésre buzdítják az embereket, valóságos kampányfilmek születtek arról, hogy hogyan kellene megvédeni a rovarokat – hiszen az állítólagos szakértők szerint a jövő étrendjének alapvető elemei.

A ZDF német közszolgálati műsorszolgáltató egy olyan ismeretterjesztő filmet vetített az embereknek, amelyben a fényszennyezés káros hatásaira hívták fel a figyelmet. „A világ egyre fényesebb és fényesebb: a városok éjszaka akár négyezerszer jobban világítanak, mint a Hold és a csillagok fénye” – hangzott el a műsorban. A műsorszolgáltató Sibylle Schroer ökológust és kollégáját, Andreas Jechót is elkísérte, akik egy drónnal éjszaka szimulálták a legyek repülési viselkedését az utcai világítással összefüggésben. „A repülő rovarok számára nincs menekvés. A fényszennyezés, valamint a rovarirtó szerek és a lezárt talaj 30 év alatt a rovarok csaknem háromnegyedét kiirtotta” – vetette fel aggodalmát a szakember.

A műsorban ezután megdöbbentő kijelentés hangzott el: a rovarok létfontosságú feladatokat látnak el, beporozzák például a gabonaféléket. Ehhez egy animáció is készült, amely egy méhet mutat, amint egy búzaszárhoz repül, hogy beporozza azt. Csakhogy a búza úgynevezett önbeporzó, ahogy az árpa és a bab is.

Nem sokkal a műsor vége után gazdálkodók, növénynemesítők és biológusok rámutattak erre a nyilvánvalóan hamis állításra a közösségi oldalakon.

NAGYVILÁG

Címkék:

germany, television