Nemet mondanak az uniós hitelekre

Újabb hitelfelvétel helyett minden tagállamnak meg kellene kapnia a neki járó forrásokat – jelentette ki a magyar európai parlamenti képviselő.

POLITIKA 2022. NOVEMBER 22. 16:40

Az Európai Parlament kedden megszavazta azt a jelentést, amely a koronavírus-járvány utáni helyreállítást segítő, úgynevezett Következő GenerációEU hiteleszköz állandósítását szorgalmazza. A parlamentben hétfőn vitáztak erről, akkor Győri Enikő magyar kormánypárti európai parlamenti képviselő azt mondta, hogy

„nem újabb hitelfelvételre van szükség, hanem arra, hogy a meglévő keretet minél előbb és minél kevesebb akadály mellett használhassák fel a tagállamok. Magyarország politikai okokból még nem is jutott hozzá a helyreállítási pénzhez, miközben a hitel kamatait már fizeti”

Győri Enikő hozzátette, hogy „már a hitelfelvételkor tudtuk, hogy a tűzzel játszunk, és ez be is igazolódott. Mi a pandémia miatti válságot nem a jövő nemzedékek, gyermekeink és unokáink terhére akartuk megoldani, de meghallgattuk a nehéz helyzetbe került dél-európai országok kérését. Magyarországnak volt saját rossz tapasztalata: hazámat a kommunisták végtelenül eladósították, és ennek terheit a rendszerváltoztatás után nemzedékek sora nyögte.

Mi nem akartuk, hogy az EU is egyszer így járjon. 2020-ban megállapodtunk, hogy a hitelből finanszírozott helyreállítási alap egyszeri és rendkívüli megoldás. Most viszont az EP ezt az eszközt állandósítaná, sőt a költségvetésen belülre emelné. Ez már végképp összeegyeztethetetlen a Szerződésekkel. A baloldalnak azonban sem az adott szó, sem a józan ész nem számít”

– magyarázta a magyar képviselő, majd elmondta hogy véleménye szerint a hétfői vitán is bebizonyosodott, hogy a baloldali többség nem nyugszik, míg konzervatív kormány van Magyarországon. Győri Enikő megjegyezte hogy személy szerint már csak a Európai Bizottság józanságában bízik hogy pártatlanul ítéli meg a Magyarország által a tisztes forrásfelhasználás érdekében hozott intézkedéseket.

POLITIKA

Címkék:

european parliament, money, nextgeneu