Eltűntek a laptopok, amelyek elsüllyeszthetik a német kancellárt

Eltűntek a laptopok, amelyek elsüllyeszthetik a német kancellárt

Olaf Scholz bűnrészessége a CumEx nevezetű európai gigabotrányban már rég óta szorítja a szociáldemokrata kancellár nyakát. Korábban is tűntek már el kulcsfontosságú bizonyítékok, most azonban komplett laptopoknak kelt lába.

POLITIKA 2023. NOVEMBER 5. 09:32

A múlt héten eltűnt két laptop egy védett hamburgi széfből, amelyek a CumEx-botrányban feltételezett bizonyítékokat tartalmaztak – írja a Junge Freiheit német lap. A számítógépeken mintegy 700 ezer e-mail volt, köztük a botrányban érintett szociáldemokraták (SPD) közötti teljes csevegőforgalom. Köztük van Olaf Scholz szövetségi kancellár és Peter Tschentscher, Hamburg főpolgármestere is.

A jelek szerint Scholz és Tschentscher egyik párttársa, Steffen Jänicke fontos szerepet játszott. A Stern és a Westdeutsche Allgemeine Zeitung (WAZ) közös nyomozása szerint ő vette ki a laptopokat a szigorúan őrzött irattárban lévő széfből, amelyhez csak néhány embernek volt hozzáférése. Az ellenzék azt gyanítja, hogy a laptopokon lévő üzeneteket és más bizonyítékokat manipulálni akarják, hogy megvédjék a baloldali politikusokat, köztük a német szövetségi kancellárt.

Az ügyet vizsgáló hamburgi bizottság egyebek mellett arra keresi a választ, hogy Scholz milyen szerepet játszott a német történelem egyik legnagyobb pénzügyi botrányában. A hamburgi M.M. Warburg magánbank például 2021-ig kilenc számjegyű összegeket keresett az úgynevezett cum-ex ügyleteken, a csalásról pedig a hamburgi városvezetés is tudott. A vizsgált időszakban éppen Olaf Scholz volt a hanzaváros első embere.

Az úgynevezett CumEx-ügytől évek óta hangos a nemzetközi sajtó, mivel több ország is érintett benne. Az ügy lényegében egy adócsalási rendszerrel kapcsolatos nyomozás, amelyben egy komplett hálózatot vizsgálnak a hatóságok, amelyet bankok, tőzsdei kereskedők, ügyvédek és pénzügyi tanácsadók alkottak.

A hálózat milliárdokat szerzett az európai államkincstáraktól az osztalékadóval kapcsolatos feltételezett csalás és spekuláció révén. A legnagyobb pénzösszeget veszítő államoktól több mint 62 milliárd dollárt csaltak el. A sor elején Németország van, a jelenlegi adatok szerint a nyugat-európai nagyhatalmat több mint harmincöt milliárd dollárral károsították meg.

Olaf Scholz szerepét már többször is sikerült bizonyítani, azonban később többször is lába kélt a terhelő adatoknak, máskor pedig egymásnak ellentmondó vallomásokkal zavarta össze az ügyet vizsgáló bizottságot az egyes meghallgatásokon. Az is kiderült, hogy több alkalommal hazudott ezeken a meghallgatásokon, például amikor arról beszélt, hogy nem emlékszik, hogy találkozott volna az adócsaló magánbank vezérével, holott később naptári bejegyzések is megcáfolták a kancellár állításait.

A politikus korrupciós botrányáról korábban egy könyv is megjelent, amelyet Oliver Schröm és Oliver Hollenstein írtak és amely a „A Scholz-akták: A kancellár, a pénz és a hatalom” címet viseli a Cum-Ex botránnyal és mások mellett Olaf Scholz szerepével foglalkozik. A könyv alapvetően arra a két kérdésre keresi a választ, hogy:

„Hamburgi polgármestersége alatt, Olaf Scholz kampányolt -e a bankért, hogy annak tulajdonosai mentesüljenek az adó-visszatérítés alól? Illetve, hogy a jelenlegi kancellár szándékosan vezette -e félre a parlamentet és a közvéleményt az ügyben betöltött szerepével kapcsolatban az elmúlt években?”

A könyv kapcsán akkor vita alakult ki a német parlamentben is, Matthias Hauer, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) képviselője kijelentette, hogy a botrány napról napra jobban rombolja a kancellár hitelességét, pedig Németországnak most egy olyan kancellárra van szüksége, aki becsületesen vezet, és akiben az emberek megbízhatnak. Ahogy fogalmazott,

akár Hamburgban, akár a szövetségi kormányban, egy kormányfőtől elvárom, hogy ne találkozzon az adóbűnözőkkel, ne adjon nekik tippeket, hanem egyenesen és világosan megmondja nekik: nem ússzátok meg az adócsalás.

POLITIKA

Címkék:

cheating, germany, olaf scholz