Már nem akarja teljesíteni a NATO-kvótát a nyugat-európai nagyhatalom

Már nem akarja teljesíteni a NATO-kvótát a nyugat-európai nagyhatalom

A kormány rövid időn belül törölte a költségvetési tervezetből azt, hogy évente a GDP legalább két százalékát költi védelmi kiadásokra.

POLITIKA 2023. AUGUSZTUS 17. 06:38

A korábbi tervekkel ellentétben a szövetségi kormány nem akarja törvényileg kötelezni magát arra, hogy a gazdasági teljesítmény legalább két százalékát évente védelmi célokra költse – annak ellenére, hogy ez a védelmi szövetség minden tagjának kötelező lenne. A NATO-kvótára vonatkozó, és ennek megfelelő módosítást hamar törölték a költségvetési finanszírozási törvény tervezetéből – jelentette a Reuters hírügynökség és a Süddeutsche Zeitung kormányképviselőkre hivatkozva.

Mindez azt jelenti, hogy érvényben marad a jelenlegi szabályozás, amely szerint a NATO-kvóta többéves átlagban, öt év alatt is teljesíthető.

Olaf Scholz azzal magyarázta a nyilvánvaló kiskaput, hogy egyes években többet költenek majd a védelemre, más években viszont kevesebbet, a végén azonban – az ígéret szerint – kiegyenlítődik. A kabinet egyébként szerda reggel terjesztette be a költségvetés finanszírozásáról szóló törvényt, amely elsősorban megtakarításokat ír elő annak érdekében, hogy a 2024-es költségvetési évben teljesíthesse az adósságféket. Vagyis, akkora bajban van az ország, hogy a védelmi kiadásokra nem jut már elegendő.

Hogy mennyire siralmas állapotban van a német haderő, arról már a V4NA több cikkben is beszámolt korábban. Egyre kevesebben akarnak felvételt nyerni a német védelmi erők kötelékébe. A Bundeswehr hónapok óta tartó vesszőfutása az idő előrehaladtával egyre súlyosabb méreteket ölt. Januártól 2023 májusának végéig alig több mint 23 000-en jelentkeztek katonának. A tavalyi év azonos időszakához képest ez mintegy hét százalékos csökkenést jelent. 2019-ben január és május vége között még mindig valamivel kevesebb mint 30 ezer jelentkező volt.

Ez azt jelenti, hogy a Bundeswehrnél fennáll a veszély, hogy jóval elmarad a saját céljaitól. Jelenleg 180 770 állampolgár szolgál a hadseregben. Ez 2018 októbere óta a legalacsonyabb szint. A hadsereg jelentősen bővíteni akar – az ukrajnai háborúra is tekintettel. A Bundeswehrnek 2031-re 203 ezer tagot kellene számlálnia. Mivel azonban kevesebben jelentkeznek új állásra, mint ahányan befejezik a szolgálatot, a haderő jelenleg zsugorodik.

A jelentkezések hiánya miatt nem kizárt, hogy csökkenteni kell olyan kritériumokat, mint például a fizikai erőnlét, így a katonák minősége is jelentősen romolhat. A védelmi képességek bukdácsolása nem újkeletű dolog, és már évekre visszanyúlik. Boris Pistorius német védelmi miniszter hónapok óta arról beszél, hogy nem számít arra, hogy a felszerelési és katonai hiányosságok hamarosan megszűnnek. A tartalékosokra végképp nem marad semmi, nekik a reguláris erőknél kell könyörögniük az egyenruháért, még a rutinszerű katonai kiképzés, például a céllövészet gyakorlása is nehézkes, és nincsenek katonai járműveik sem – jelentette ki Patrick Sensburg nyugalmazott alezredes, egykori kereszténydemokrata parlamenti képviselő.

POLITIKA

Címkék:

army, germany, NATO