Munkaerőhiánnyal küzd a német haderő

Munkaerőhiánnyal küzd a német haderő

Folytatódik a német fegyveres erők (Bundeswehr) hónapok óta tartó vesszőfutása.

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. AUGUSZTUS 2. 17:31

Egyre kevesebben akarnak felvételt nyerni a német védelmi erők kötelékébe. A Bundeswehr hónapok óta tartó vesszőfutása az idő előrehaladtával egyre súlyosabb méreteket ölt. Januártól 2023 májusának végéig alig több mint 23 000-en jelentkeztek katonának. A tavalyi év azonos időszakához képest ez mintegy hét százalékos csökkenést jelent. 2019-ben január és május vége között még mindig valamivel kevesebb mint 30 ezer jelentkező volt – írja a Der Spiegel a fegyveres erők szóvivőjére hivatkozva.

Ez azt jelenti, hogy a Bundeswehrnél fennáll a veszély, hogy jóval elmarad a saját céljaitól. Jelenleg 180 770 állampolgár szolgál a hadseregben. Ez 2018 októbere óta a legalacsonyabb szint. A hadsereg jelentősen bővíteni akar – az ukrajnai háborúra is tekintettel. A Bundeswehrnek 2031-re 203 ezer tagot kellene számlálnia. Mivel azonban kevesebben jelentkeznek új állásra, mint ahányan befejezik a szolgálatot, a haderő jelenleg zsugorodik.

A katonák minősége is romolhat, ha a jelentkezések hiánya miatt olyan kritériumokat csökkenteni kell, mint például a fizikai erőnlét. Az Ukrajna elleni orosz támadás és a háború körülményeinek fényében van miért aggódnia a szociáldemokrata-zöld-liberális szövetségi kormánynak.

A védelmi képességek bukdácsolása nem újkeletű dolog, és már évekre visszanyúlik. Boris Pistorius német védelmi miniszter néhány hónapja arról beszélt, hogy nem számít arra, hogy a felszerelési és katonai hiányosságok hamarosan megszűnnek. Sőt, a szociáldemokrata tárcavezető egy német újságnak úgy fogalmazott:

“Mindannyian tudjuk, hogy a meglévő hiányosságokat 2030-ig nem lehet teljesen megszüntetni. Ezért prioritásokat kell felállítanunk”.

Az egyik ilyen prioritás szerinte a NATO keleti szárnyának védelme. Ehhez azonban olyan képességekre van szükség, amelyeket hadianyaggal, felszereléssel és személyzettel kell ellátni. Németország nehéz helyzetbe hozta magát azzal, hogy tetemes mennyiségű fegyvert, felszerelést és lőszert adott Ukrajnának az Oroszország elleni háborúhoz, a lőszer-és fegyverraktárak szinte teljesen kiürültek. A védelmi miniszter ezért azt sürgeti, hogy a kormány gyorsítsa fel a tárgyalásokat a hadiipar résztvevőivel.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

army, germany, soldiers