Nem csitulnak a kedélyek a migránskvóta miatt

Nem csitulnak a kedélyek a migránskvóta miatt

Lengyelországban a miniszterelnök közös megbeszélésre hívta az ellenzéki erőket a brüsszeli migrációs reformok megvitatására és elutasítására. Eközben az Európai Bizottság fokozza a nyomást azokra az országokra, amelyek ellenállak a brüsszeli akaratnak.

POLITIKA 2023. JÚLIUS 7. 09:12

„Hiszem, hogy Lengyelország egyesít bennünket, hogy egységesen tudunk beszélni Európában. A kényszeráthelyezési mechanizmus veszélyt jelent Lengyelország biztonságára” – jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a Twitteren egy bejegyzésben, amellyel elsősorban az ellenzéki erőkhöz szólt. A kormányfő szerint a hatékony migrációs intézkedések eddig megóvták a lengyeleket attól, hogy olyan állapotok alakuljanak ki, mint például Franciaországban, ahol a migránsok egy hétig tomboltak az utcákon, lángokba borítva a fővárost és a nagyobb településeket, vagy éppen Németországban, ahol a minap terroristákat fogtak el a rendőrök.

„Ezért beszélgetésre hívok minden parlamenti pártot. Lengyelország a mi kincsünk, amelyet meg kell védenünk”

– hívta fel a figyelmet Morawiecki.

Az egyeztetésen végül a baloldal nem vett részt, amelyen a lengyel kormányfő leszögezte, hogy nem kell azonnal választ adniuk a résztvevőknek, így utóélete mindenképp lesz az egyeztetésnek.

Brüsszel eközben nagy sikernek értékelte a nemrég tartott uniós csúcstalálkozót, és hangsúlyozta, hogy csak két ország, Lengyelország és Magyarország ellenezte a migránsok áthelyezésére vonatkozó javasolt intézkedéseket. A nem teljesítő országokat, beleértve a harmadik országokat is, pénzügyi szankciókkal sújtják majd – jelentette ki Ylva Johansson uniós biztos a héten az olaszországi Lampedusa szigetén tartott sajtótájékoztatón. Erre a helyre naponta több száz illegális migráns érkezik már hosszú hónapok óta.

Ylva Johansson mit sem törődve azzal, hogy az uniós csúcson nem fogadták el egyelőre a migrációs csomagot, kijelentette, hogy minden országra nézve kötelező a szolidaritás. Ezzel kapcsolatban Beata Szydlo volt lengyel miniszterelnök, aki most a Jog és Igazságosság (PiS) európai parlamenti képviselője emlékeztetett, hogy

„a migrációs következtetéseket nem fogadták el, ami azt jelenti, hogy az új szabályozást nem szabad végrehajtani az uniós rendszeren belül. A brüsszeli tisztviselők azonban az európai szerződéseken kívül hozzák meg saját szabályaikat, és elvárják, hogy minden uniós ország tartsa be azokat.”

A kormánypárti politikus szintén együttműködésre szólította fel az ellenzéki pártokat. Mint mondta: „ma az a legfontosabb, hogy együtt cselekedjünk Lengyelország érdekében. Egységre van szükségünk a Lengyelország számára veszélyes migrációs paktum ellen”.

Ausztriában az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) arra szólította fel a szövetségi kormányt, hogy ne csak tárgyaljon Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, hanem tegyen is úgy, ahogy ő a migrációs politika terén. Herbert Kickl pártelnök elmondta, hogy

„ahelyett, hogy a nagy bejelentéseket tettek követnék, és támogatnák Magyarországot és Lengyelországot a követeléseikben, és ezzel nagyobb nyomást gyakorolnának az EU-ra, Karl Nehammer kancellár és Gerhard Karner belügyminiszter ismét hátradőlnek”.

Magyarország és Lengyelország kormányfői bebizonyítják, hogy hogyan lehet hatékonyan megvédeni az országot és a lakosságot az illegális migráció okozta veszélyektől – tette hozzá az FPÖ vezére, majd leszögezte, hogy egyértelműen el kell utasítani az államok akarata ellenére történő elosztást, ellenkező esetben Ausztria öngyilkosságot követ el.

„Egy FPÖ-s szövetségi kancellár támogatta volna Magyarországot és Lengyelországot ebben a Brüsszellel szembeni szabadságharcban. Felszólítom a kancellárt, hogy haladéktalanul vonja vissza Ausztria hozzájárulását a menekültek kényszerű elosztásához. Ha nincs bátorsága megvédeni az osztrákokat, akkor hagyja el a székét, és vigye magával Karner belügyminisztert is”

– jelentette ki Herbert Kickl.

POLITIKA

Címkék:

austria, fpö, illegal migration, poland