Orbán Viktor: Olyan évtizedre készülünk, amelyet a járványok és népvándorlások jellemeznek majd

Orbán Viktor: Olyan évtizedre készülünk, amelyet a járványok és népvándorlások jellemeznek majd

15 év alatt három súlyos válság rázta meg Európát: a 2008-as gazdasági válság, a 2015-ös migrációs válság és a mostani koronavírus-válság, a magyar kormány célja, hogy ezekből a válságokból levonja a tanulságokat, mondta Orbán Viktor magyar miniszterelnök sajtótájékoztatón. Hozzátette, olyan évtizedre készülnek, amelyet a járványok és népvándorlások jellemeznek majd.

GAZDASÁG POLITIKA 2021. JÚNIUS 10. 11:52

Az új fertőzöttek száma egyre gyorsuló ütemben csökken, pozitív tesztek aránya egész mélyre süllyedt, ezért most már kellő magabiztossággal mondhatjuk ki,

legyűrtük a járvány harmadik hullámát,

jelentette ki Orbán Viktor magyar miniszterelnök a csütörtöki Kormányinfón.

A kormányfő beszámolt arról, hogy az első oltását 5 311475 ember kapta eddig meg, 4112876 főt pedig már a második adag vakcinával is beoltottak. „Nemzetközi összevetésben első oltás tekintetében második helyen, teljes átoltottság tekintetében első helyen állunk”, emelte ki a kormányfő, hozzátéve: a jó eredménytől függetlenül nem tekinti versenynek az oltást, ugyanakkor azt azért meg lehet állapítani, hogy Magyarország az egyetlen olyan ország az Európai Unióban, ahol több vakcina áll rendelkezésre, mint ahányan oltásra jelentkeztek.

A miniszterelnök beszámolt arról is, hogy a kormány úgy döntött, engedélyezi a 12 és 16 éves korosztály oltását.

A gazdaságvédelem helyét átveszi a gazdaság újraindítása

Az ország újraindításának sebességéről a kormányfő azt mondta, hogy 1-1,5 hónappal tart előrébb Magyarország Európa többi országánál.

Orbán Viktor elmondta, 15 év alatt három súlyos válság rázta meg Európát: a 2008-as gazdasági válság, a 2015-ös migrációs válság és a mostani koronavírus-válság.

A magyar kormány célja, hogy a válságokból levonja a tanulságokat, és felkészüljön egy olyan évtizedre, amelyet a járványok és népvándorlások jellemeznek majd.

https://v4na.com/politika/orban-viktor-a-vilaggazdasag-es-az-europai-gazdasag-is-valtozni-fog-a-valsag-hatasara-a-biztonsag-lehet-a-legfontosabb-44969/

Közölte, hogy a magyar gazdaság megerősítéséről nemzeti konzultációt indítanak. A magyar kormány rendszeresen nemzeti konzultáció formájában kéri ki a magyarok véleményét az őket érintő fontos kérdésekben. 

Az legújabb konzultáció kérdései között szerepel majd a minimálbér 200 ezer forintra történő emelése, valamint a 2021-es SZJA-befizetések visszatérítése a családok számára, valamint a hitelmoratórium folytatása, illetve átalakulása.

Orbán Viktor elmondta, a klímaadóról is megkérdezik az embereket. Ennek kapcsán megjegyezte, az unióban komoly vita folyik arról, ki viselje a klímavédelem költségeit, vannak, akik a gépjárművek és a lakások után is adókat vetnének ki. Itt egy újabb rezsivita a kérdés, tette hozzá a miniszterelnök.

A konzultációban ezen kívül szerepelni fog a kötelező kvóta is, mert a déli országokban egyre rosszabb a migrációs helyzet, mondta Orbán Viktor.

GAZDASÁG POLITIKA

Címkék:

coronavirus, Hungary, pandemic, viktor orban