Szigorítások jöhetnek a két szomszédos országban

Júniusig meghosszabbíthatják az egészségügyi vészhelyzetet. Ez egyben azt is jelentheti, hogy valószínűleg elúszik az idei síszezon. Nincsenek jobb helyzetben a vendéglátósok sem, ők húsvét előtt úgy tűnik nem nyithatnak. Szigorítanának az ország észak-keleti szomszédjában is: betiltanák a külföldi utazásokat.

GAZDASÁG NAGYVILÁG POLITIKA 2021. JANUÁR 21. 12:01

A meglévő korlátozások fenntartása mellett döntött a francia Alsóház. 113 igen szavazattal, 43 ellenszavazattal és 4 tartózkodás mellett megszavazták, hogy június 1-ig meghosszabbítják az országban az egészségügyi szükségállapotot. Ennek oka, hogy Franciaországban nem az elvárt ütemben javul a járványügyi helyzet.

Olivier Véran egészségügyi miniszter szerint továbbra is magas az új megbetegedések száma és ismét gyorsulni látszik a járvány terjedése. A törvényjavaslat január 27-én szerdán kerül első olvasatban a Szenátus elé, a végleges elfogadásáról pedig február 16-ig kell dönteniük a francia képviselőknek, írja a 20 minutes hírportál.

Nem örülhetnek a francia síközpontok üzemeltetői és a vendéglátósok sem. Egyelőre az ő esetükben sincs esély az újranyitásra. A síközpontok február 1-én biztosan nem nyithatnak ki, de Jean-Baptiste Lemoyne turisztikai államtitkár bejelentése alapján az sem kizárt, hogy az egész 2021-es szezon elúszott a számukra. A vendéglátósok kapcsán a Le Point című politikai hetilap kormányközeli forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy értesüléseik szerint a bárok, kávézók és éttermek leghamarabb április 6-án, azaz húsvét után kedden fogadhatnak újra vendégeket.

A síközpontokkal kapcsolatban kérdezték Bruno Le Maire gazdasági minisztert is, aki az RTL.fr műsorában elmondta, hogy semmiféle kockázatot nem vállalnak a lakosság egészségére és a gazdaságra nézve, ezért nem valószínű, hogy megnyitják a síközpontokat az idei szezonban. Hozzátette, hogy a kiesett bevétel miatt a síközpontok üzemeltetői pénzügyi kompenzációt fognak kapni a kormánytól.

Belgiumban az utóbbi időben ugyan javuló tendencia mutatkozik a megbetegedések számát illetően, Alexander De Croo miniszterelnök mégis attól tart, hogy ha nem elég elővigyázatosak, akkor újra megugorhat a fertőzésszám, ezért a kormányfő betiltaná a nem halaszthatatlan külföldi utazásokat. A politikus egy tv műsorban jelentette be, hogy az EU csúcson javasolni fogja a tiltás bevezetését.

Az RTL.be információi szerint a javaslatot támogatja Jan Jambon flamand miniszterelnök és Wouter Beke, Flandris Jóléti, Közegészségügyi, Családi és Szegénységcsökkentési minisztere is.

GAZDASÁG NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

belgium, coronavirus, covid-19, france, pandemic, Skiing