Szijjártó: A bevándorláspolitikának a határvédelemmel kell kezdődnie

Szijjártó: A bevándorláspolitikának a határvédelemmel kell kezdődnie

Komoly egészségügyi kockázatokkal is járna egy újabb migrációs hullám.

POLITIKA 2021. OKTÓBER 1. 16:39

A koronavírus-járvány miatt most a biztonsági és civilizációs problémák mellett komoly egészségügyi kockázatokkal is járna egy újabb migrációs hullám – mondta Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter pénteken Athénban. A külügyi tárca jelentése szerint a miniszter görög kollégájával, Níkosz Déndiasszal tartott közös sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy az EU-nak komoly kihívásokkal kell szembenéznie, mivel a nemzetközi erők afganisztáni kudarca az eddigieknél súlyosabb bevándorlóáradattal fenyeget.

Kiemelte a 2015-ben elkövetett hibák elkerülésének fontosságát, noha – mint mondta – egyes nyugat-európai vezetők részéről ugyanolyan felelőtlen, „meghívásként értelmezhető” nyilatkozatok születnek, mint akkor. Beszélt arról is, hogy a magyar és a görög kormány egyetért abban: minél távolabb meg kell állítani az esetleges migrációs hullámokat, „a bevándorláspolitikának a határvédelemmel kell kezdődnie”.

Az NGO-knak semmi keresnivalójuk nincs a határon, de kerítésnek és fegyveres erőknek annál inkább – mondta, árulkodónak nevezve a tényt, hogy az Európai Bizottság nem ad elegendő támogatást a határvédelmi intézkedésekhez, uganakkor szerinte inkább ezeket kellene finanszírozni, nem a társadalmi integrációs kísérleteket, amelyek Nyugat-Európában már kudarcot vallottak.

A görög és a magyar fél megerősítette együttműködését a keresztény közösségek védelme érdekében, Magyarország készen áll részt venni a görögországi erdőtüzekben megrongálódott templomok helyreállításában.

A két külügyér együttműködési megállapodást írt alá diplomáciai képzési együttműködésről.